Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Έρχονται οι συσκευές που δουλεύουν με... αέρα

Έρχονται οι συσκευές που δουλεύουν με... αέρα

Μια ανακάλυψη που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρική τροφοδοσία

Μπορεί αρχικά να φαντάζει εξωπραγματικό, όμως επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν τον τρόπο να παράγουν ενέργεια για την τροφοδότηση ηλεκτρονικών συσκευών, η οποία θα προέρχεται από τον αέρα του άμεσου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Μάνο Τέντζερη, καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών της Τζόρτζια: 

«Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια παντού γύρω μας αλλά κανείς δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανός να την εκμεταλλευτεί κατάλληλα».

Σύμφωνα με τη νέα αυτή ανακάλυψη, είναι δυνατόν να αντληθεί ενέργεια από τον περιβάλλοντα αέρα η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει ασύρματους δέκτες, μικροεπεξεργαστές και μικροτσίπ επικοινωνίας.

Οι «συσσωρευτές» της ενέργειας αυτής θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε μέρη όπως τα παπούτσια μας και να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες τροφοδοτικές πηγές ή να συνεργαστούν με άλλες ήδη υπάρχουσες.

Για παράδειγμα, αν μια μπαταρία ή ένας ηλιακός συλλέκτης «ξεμείνουν», η συγκεντρωμένη ενέργεια αυτή θα επέτρεπε στην οποιαδήποτε συσκευή να κρατηθεί «ζωντανή» διατηρώντας έστω της βασικότερες από τις λειτουργίες της.

Σε ένα από τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας, χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του αέρα που περιέβαλε έναν τηλεοπτικό σταθμό ώστε να τροφοδοτηθεί ένας μικρός μετρητής θερμοκρασίας.

Προς το παρόν, οι ερευνητές εκτιμούν πως η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί είναι ικανή μόνο για να τροφοδοτήσει επαρκώς μικρές συσκευές καθώς ακόμα είναι τόσο λίγη ώστε να μετράται σε μικροβάτ και μίλιβατ.
Παρόλα αυτά παραμένουν αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο να είναι σύντομα ευρέως διαθέσιμοι αρκετοί ασύρματοι δέκτες, οι οποίοι μάλιστα θα κοστίζουν ελάχιστα αφού θα έχουν ως βασικό τους υλικό το χαρτί.
newsbeast.gr