Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στα μαχαίρια Facebook και Yahoo

Άλλη μια μεγάλη διαμάχη οδηγείται στα δικαστήρια μετά την αγωγή της Yahoo ενάντια στο Facebook.
Η Yahoo ισχυρίζεται ότι το Facebook καταπατά τις πατέντες της γύρω από τη διαφήμιση, την ιδιωτικότητα και τα κοινωνικά δίκτυα.
Η Yahoo είχε απειλήσει το Facebook ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις την περασμένη εβδομάδα για καταπάτηση σε 10 από τις πατέντες της. Αφορμή για τη διαμάχη είναι η επικείμενη είσοδος του Facebook στο
Χρηματιστήριο που οδήγησε τη Yahoo να ζητήσει από το site να αγοράσει άδεια για τις πατέντες της.
Το Facebook από την πλευρά του δήλωσε απογοητευμένο που “ένας μακροχρόνιος συνεργάτης του όπως το Yahoo και μια εταιρεία που επωφελήθηκε από την άνοδο του site προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του με τέτοιο τρόπο”.
Το Facebook έχει πρόβλημα με τον αριθμό των πατεντών που έχει κατοχυρώσει καθώς στο τέλος του 2011 είχε κατοχυρώσει μόλις 56 πατέντες. Την ίδια στιγμή η Yahoo που ιδρύθηκε το 1996 έχει πάνω από 1.000 πατέντες που καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας της.
Οι μηνύσεις μεταξύ των εταιρειών software είναι κάτι διαδεδομένο τον τελευταίο καιρό με εταιρείες σαν την Oracle και τη Google να μετέχουν στο χορό των μηνύσεων.
Ωστόσο δεν έχουν όλες οι μηνύσεις αίσιο τέλος για τους μηνυτές καθώς πολλές φορές τα δικαστήρια φτάνουν σε αδιέξοδο.
Το έχει ξανακάνει
Η Yahoo γνωρίζει καλά την κερδοφόρα όψη των μηνύσεων και των πατεντών καθώς το 2004 είχε μηνύσει τη Google για μια άλλη πατέντα της.
Εκείνη τη χρονιά η Google ετοιμαζόταν να μπει στο Χρηματιστήριο. Η Yahoo κέρδισε αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έκανε με την εταιρεία.
Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται τώρα με το Facebook που ετοιμάζεται κι αυτό για την είσοδό του στο Χρηματιστήριο.
Πίσω από τις δικαστικές διαμάχες κρύβονται οι αληθινές διαφορές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται όλες στον ίδιο τομέα, την διαδικτυακή διαφήμιση.
Η άνοδος του Facebook στον τομέα της διαφήμισης προκαλεί δυσαρέσκεια τόσο στην Yahoo όσο και στην Google.
e-go.gr