Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου

Το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας πραγματοποίησε μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας σε ασθενή με καρκίνο (φωτογραφία αρχείου)

Ελπίδες σε όλους τους ασθενείς που περιμένουν να βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα δίνει η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου (μιας τραχείας) που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνική δεν χρειάζεται δότη και
δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος. Την εγχείρηση έφερε εις πέρας ο Ισπανός γιατρός Πάολο Μακιαρίνι, και ο 36χρονος ασθενής ονομάζεται Αντεμαριάμ Τεκλεσενμπέτ Μπεγιένι.
Ο Μπεγιένι είχε εμφανίσει καρκίνο στην τραχεία, ο οποίος δεν υποχωρούσε ούτε με χημειοθεραπεία, αλλά ούτε και με ακτινοθεραπεία. Ο Μακιαρίνι ζήτησε τη βοήθεια Βρετανών ειδικών, οι οποίοι αφού έφτιαξαν τρισδιάστατες απεικονίσεις της τραχείας του ασθενούς κατασκεύασαν μια τεχνητή τραχεία και δύο βρόγχους ίδιους με τα όργανα του Μπεγιένι. Το εκμαγείο αυτό επέστρεψε στη Σουηδία, όπου ο Μακιαρίνι το "βούτηξε" σε ένα διάλυμα βλαστικών κυττάρων που είχε λάβει από τον μυελό των οστών του Μπεγιένι.
Μετά από δύο ημέρες, όλοι οι πόροι της τεχνητής τραχείας είχαν γεμίσει με τους υγιείς ιστούς που είχαν φτιαχτεί από τα βλαστοκύτταρα. Χρησιμοποιώντας αυτό το εκμαγείο, οι ειδικοί έφτιαξαν μια νέα τραχεία και αφού αφαίρεσαν την τραχεία του Μπεγιένι την αντικατέστησαν με το νέο υγιές όργανο.
Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε πριν από έναν μήνα και ο Μπεγιένι είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με τον Μακιαρίνι: "Με τη νανοτεχνολογία μπορούμε πλέον να παράγουμε τραχείες μέσα σε δύο μέρες με μία εβδομάδα. Αυτή είναι και η ομορφιά του επιτεύγματος".
ethnos.gr