Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

40 εκατομμύρια οι χρήστες του Google+, αλλά η Google κάτι πρέπει να αλλάξει


Σύμφωνα με ένα press release του Larry Page, CEO της Google, το social network που παρουσίασε το καλοκαίρι ο διαδικτυακός κολοσσός έχει φτάσει αισίως τα 40 εκατομμύρια μέλη. Δε λέω, σημαντική η ανάπτυξή του σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όμως το Facebook, που αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.
Κάπου στα μέσα του καλοκαιριού, όταν και παρουσιάστηκε το Google+, πολλοί βιάστηκαν (ανάμεσά τους κι εγώ) να υποστηρίξουν
ότι το Facebook (επιτέλους) απειλείται. Το brand name της Google, οι ρυθμίσεις ασφαλείας μέσω των Circles αλλά και η καταπληκτική (κατά κοινή ομολογία) λειτουργία των Hangouts, φαίνεται τελικά πως δεν είναι ικανά από μόνα τους να νικήσουν τον Mark Zuckerberg και την παρέα του.
Μπορεί το Google+ να έχει 40.000.000 χρήστες, όμως πόσοι από αυτούς είναι ενεργοί; Πόσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σε καθημερινή βάση για επικοινωνία και sharing; Ούτε καν οι μισοί (αν θεωρήσω ένα ικανό δείγμα τις 1100 επαφές που έχω στους κύκλους μου). Φαίνεται πως ο κόσμος αρχίζει και βαριέται το Google+. Η εταιρεία πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα άμεσα αν δε θέλει το νέο της κοινωνικό δίκτυο να έχει την τύχη του Google Buzz.
Καλά τα Circles και τα Hangouts, όμως τι παραπάνω έχουν να προσφέρουν από τις νέες λειτουργίες του Facebook; Ποιο είναι το «κλικ» που θα κάνει το Google+ τους χρήστες του διαδικτύου να το προτιμήσουν; Αυτό πρέπει να βρουν οι Product Managers της Google. Πρέπει επίσης να έχουν υπόψιν τους πως ο,τι και να κάνουν, το Facebook θα τους αντιγράψει. Ναι, καλά διαβάσετε. Δεν έχετε προσέξει ότι ο,τι νέα λειτουργία ή ρύθμηση προστείθεται στο Google+, εμφανίζεται (τυχαίως;) και στον ανταγωνιστή μερικές εβδομάδες μετά;
Είμαι σίγουρος ότι οι Googlers δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και ψάχνουν ή ίσως και αναπτύσουν αυτό το «κλικ» που θα φέρει την επιτυχία και θα στρέψει τα βλέματα των φίλων της κοινωνικής δικτύωσης προς το +. Το θέμα είναι αυτό να γίνει γρήγορα. Οι χρήστες των social networks περιμένουν πολλά από τη Google. 40 εκατομμύρια χρήστες σε 3,5 μήνες δεν είναι λίγοι και αυτό σίγουρα κάτι λέει. Μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για προϊόν της Google. Του κυρίαρχου του διαδικτύου δηλαδή.
inews.gr