Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Θα μπορούμε να "διαγράφουμε" τις άσχημες αναμνήσεις


Στην ταινία "η Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" ο Τζιμ Κάρεϊ και η Κέιτ Ουίνσλετ, υπεβλήθησαν σε μια επίπονη και περίπλοκη διαδικασία, ώστε να μπορέσουν να "διαγράψουν" από τον εγκέφαλό τους, τις άσχημες αναμνήσεις της σχέσης τους. Τώρα, σύμφωνα και με νέα μελέτη, η επιλεκτική μνήμη και η διαγραφή των δυσάρεστων αναμνήσεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Ειδικότερα, Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχει η δυνατότητα
να εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να σβήνει τις άσχημες αναμνήσεις.

Οι ειδικοί, με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (ΗΕΓ) εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών που ενεργοποιούνταν όταν εκείνοι προσπαθούσαν να ξεχάσουν κάποια ανάμνηση.

Κατάφεραν μάλιστα να δουν την ακριβή στιγμή που η ανάμνηση διαγράφονταν πλήρως από τον εγκέφαλό τους.

Όπως εξηγούν, όταν οι εθελοντές προσπαθούσαν για αρκετό χρονικό διάστημα να πνίξουν κάποιες αναμνήσεις, κατάφερναν να τις σβήσουν πλήρως από τον εγκέφαλό τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρα Γκερτ Τόμας Βαλντχάουζερ από το Πανεπιστήμιο του Λουντ, η τελειοποίηση της παραπάνω τεχνικής θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη ή από διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΜΣ).

"Γνωρίζουμε ότι τα "ξεχασμένα" ή καταπιεσμένα συναισθήματα πολλές φορές εκδηλώνονται ως ψυχοσωματικές αντιδράσεις" εξήγησε ο δρ Βαλντχάουζερ.

"Οι εθελοντές μας εκπαιδεύτηκαν ώστε να ξεχνούν ουδέτερες πληροφορίες μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον του εργαστηρίου. Η εκπαίδευση για το σβήσιμο ενός τραυματικού γεγονότος ωστόσο, θα αποτελούσε μια πιο περίπλοκη διαδικασία."

"Όπως είδαμε, όσο πιο συχνά οι εθελοντές καταπίεζαν κάποια ανάμνηση τόσο πιο δύσκολο ήταν στην πορεία να την ανακτήσουν. Όσο μεγαλύτερο ήταν αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο δυσκολότερο ήταν στη συνέχεια να την ανακτήσουν
" κατέληξε ο δρ Βαλντχάουζερ.
cosmo.gr