Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Νanotechnology 2011: Μέλλον και «αναμονή»

nanot

Σε αγορά-μαμούθ, της τάξης του 1 τρισ. ευρώ παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα έχει εξελιχθεί μέχρι το 2017-2018 ο κλάδος της νανοτεχνολογίας. Εντός του ιδίου χρονικού ορίζοντα, το μέγεθος της αγοράς των νέων οργανικών υλικών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30-40 δισ. και των φωτοβολταϊκών νέας γενιάς τα 10 δισ. Εξάλλου, μέχρι το 2025, η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών και υλικών θα κοντράρεται, πλέον, ευθέως με εκείνη των συμβατικών προϊόντων του είδους, προσεγγίζοντας τα 250-300 δισ. ευρώ!
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσαν σήμερα Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, οι διευθυντές των Εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και του γαλλικού Πανεπιστημίου του Μπορντό, καθηγητές Στέργιος Λογοθετίδης και Γεώργιος Χατζηϊωάννου αντίστοιχα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Nanotechnology 2011.

Με την πλάτη στον τοίχο οι Έλληνες ερευνητές

Έτσι, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της εταιρίας Compucon
και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, οι Έλληνες ερευνητές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού είναι αναγκασμένοι είτε να εξάγουν την τεχνολογία και τεχνογνωσία που αναπτύσσουν, ώστε να παραχθεί στο εξωτερικό είτε να την κρατήσουν αδρανή για εθνικούς λόγους, μέχρι αυτή να απαξιωθεί, εν αναμονή (μάταια συνήθως) της δημιουργίας ενός ελληνικού εργοστασίου.

Σε λίγο φως από κουρτίνες

Κι αυτό, τη στιγμή που άλλες χώρες τρέχουν. Όπως σημείωσε ο κ.Χατζηϊωάννου, η μικρομεσαία -για τα γαλλικά δεδομένα- εταιρία "Armor" αναμένεται σε δύο χρόνια να "λανσάρει" στην αγορά... κουρτίνες, που από την εξωτερική τους πλευρά θα απορροφούν το φως μέσω εύκαμπτων φωτοβολταϊκών και από την εσωτερική τους θα παράγουν φως, καταργώντας τα συμβατικά φωτιστικά. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, στην οποία η εταιρία θα εισφέρει με 6,8 εκατ. και για την οποία αξιοποιήθηκε η υποδομή ενός παλιού εργοστασίου παραγωγής... καρμπόν! Ως σκέψη, η δημιουργία του εργοστασίου ξεκίνησε μόλις το 2009.

 Νανοαισθητήρες, στην ιατρική

Την ίδια στιγμή, στα "σκαριά" βρίσκονται εφαρμογές όπως οι ειδικοί νανοαισθητήρες, που όταν χρησιμοποιούνται σε έναν ασθενή, θα επιτρέπουν στον γιατρό του να γνωρίζει πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το χορηγούμενο φάρμακο, ενώ κοντινό μέλλον είναι πια η εποχή, κατά την οποία οι τέντες των σπιτιών και τα καλύμματα των θερμοκηπίων θα παράγουν ενέργεια για το νοικοκυριό και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντίστοιχα (και πάλι μέσω εύκαμπτων φωτοβολταϊκών).
"Η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων μπορεί να μην υπάρχει ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά θα υπάρξει όταν το προϊόν θα είναι παρόν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηϊωάννου και πρόσθεσε ότι οι παράμετροι για τη βελτίωση των οποίων δουλεύουν εργωδώς οι επιστήμονες του κλάδου είναι ο χρόνος ζωής των υλικών, το κόστος τους (προς το παρόν υψηλό) και η ανακύκλωσή τους.
nature.ert.gr