Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Το μέλλον του DVD..

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ένα καινοτομικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός φθηνού «σούπερ-δίσκου» με αποθηκευτική χωρητικότητα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ένα κοινό DVD.


Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο υπό τον καθηγητή χημείας Σιν-ίτσι Οκόσι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Chemistry”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
  
Το επαναστατικό υλικό μπορεί να μετασχηματίζεται από ένα μαύρου χρώματος μέταλλο που είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, σε έναν καφέ χρώματος ημιαγωγό, όταν προσπίπτει φως πάνω του.
Το υλικό αποτελείται βασικά από οξείδιο του τιτανίου και μπορεί γρήγορα να μεταμορφωθεί από την μια κατάσταση (του μετάλλου) στην άλλη (του ημιαγωγού) και αντίστροφα, σε συνθήκες δωματίου, όταν εκτίθεται στο φως, δημιουργώντας έτσι τις δυνατότητες για ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο.
  
Σύμφωνα με τον Οκόσι, αποτελεί «ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για την επόμενης γενιάς συσκευή οπτικής αποθήκευσης». Ένα υλικό που αλλάζει χρώμα με το φως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, καθώς τα χρώματα αντανακλούν το φως διαφορετικά, πράγμα που επιτρέπει την αποθήκευση διαφορετικών πληροφοριών σε αυτό.
  
Η ιαπωνική ερευνητική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μικροσκοπικά τμήματα του υλικού με διάμετρο πέντε έως είκοσι νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Αν στο μέλλον χρησιμοποιηθεί το τμήμα του υλικού με την μικρότερη δυνατή διάμετρο, τότε ο νέος δίσκος θα χωράει πάνω από 1.000 φορές περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με ένα σημερινό δίσκο Blu-ray (που έχει πενταπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με ένα συμβατικό DVD).