Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η ωραία εξωτερική εμφάνιση των κατηγορούμενων επηρεάζει τις δικαστικές αποφάσεις

Ακόμα και στα δικαστήρια «μετράει» το ωραίο παρουσιαστικό ενός ανθρώπου. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η δικαιοσύνη δεν φαίνεται τελικά να είναι «τυφλή», όπως υποτίθεται ότι συμβαίνει, αλλά η ελκυστικότητα της εξωτερικής εμφάνισης του κατηγορούμενου (και ακόμα περισσότερο της κατηγορούμενης…) επηρεάζει την ετυμηγορία και το ύψος της ποινής.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ, υπό την Τζάστιν Γκάνελ, σε έρευνά τους που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Behavioral Sciences and the Law, διαπίστωσαν ότι οι κατηγορούμενοι με άσχημη εξωτερική εμφάνιση είναι 22% πιο πιθανό να καταδικαστούν και παράλληλα τείνουν να παίρνουν μεγαλύτερες και πιο αυστηρές ποινές, καταδικαζόμενοι κατά μέσο όρο σε 22 μήνες περισσότερη φυλάκιση.
  
Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο ειδών ένορκοι. Όσοι κρίνουν συναισθηματικά και τείνουν να ορίζουν αυστηρότερες ποινές στους μη ελκυστικούς κατηγορούμενους και όσοι κρίνουν ορθολογικά και εστιάζονται λιγότερο στην εξωτερική εμφάνιση. Οι δεύτεροι επεξεργάζονται τις πληροφορίες με βάση κυρίως τα γεγονότα και τη λογική, ενώ οι πρώτοι δίνουν μεγάλη σημασία στο παρουσιαστικό και σε άλλα εξωτερικά γνωρίσματα, όπως το φύλο, η φυλή, η κοινωνική τάξη του κατηγορούμενου κ.α.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την έρευνα, οι «συναισθηματικοί τύποι» είναι που θεωρούν ότι ένας μη εμφανίσιμος κατηγορούμενος είναι πιο πιθανό να έχει παρανομήσει ή εγκληματήσει και συνεπώς είναι πιο επιρρεπείς να κάνουν λάθος στην κρίση τους.
  
Η μελέτη βασίστηκε σε πειράματα με εθελοντές που έπαιξαν το ρόλο των ενόρκων και δικαστών και κλήθηκαν να αξιολογήσουν διάφορες υποθετικές δικαστικές υποθέσεις.

Στις περιπτώσεις εκείνες που υπήρχαν ισχυρά στοιχεία κατά των κατηγορουμένων, η εξωτερική εμφάνιση δεν φάνηκε να παίζει ιδιαίτερο ρόλο, όμως στις αμφισβητούμενες υποθέσεις, όπου τα στοιχεία κατά των κατηγορουμένων ήσαν λίγα και η αβεβαιότητα κυριαρχούσε στο «δικαστήριο», η εξωτερική εμφάνιση διαπιστώθηκε ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τελική ετυμηγορία.
  
Η έρευνα έχει μεγαλύτερη σημασία στα δικαστικά συστήματα των χωρών εκείνων (όπως οι ΗΠΑ) όπου οι ένορκοι έχουν κυρίαρχο ρόλο στην απονομή δικαιοσύνης και πολύ λιγότερο στις χώρες όπου η δικαιοσύνη απονέμεται κατά βάση από το σώμα των επαγγελματιών δικαστών.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=164345