Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Νέου τύπου καταλύτης φέρνει πιο κοντά το φθηνό καύσιμο υδρογόνο

Το υδρογόνο έχει χαρακτηριστεί το ιδανικό εναλλακτικό καύσιμο του μέλλοντος, καθώς θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ολοένα μειούμενους υδρογονάνθρακες, ενώ δεν θα παρήγαγε ούτε το -υπαίτιο για την κλιματική αλλαγή- διοξείδιο του άνθρακα. Μέχρι σήμερα όμως διάφορα πρακτικά προβλήματα έχουν εμποδίσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέου τύπου καταλύτη που παράγει υδρογόνο, ανοίγοντας ένα νέο πολλά υποσχόμενο δρόμο για την πραγματοποίηση της «οικονομίας του υδρογόνου» στο μέλλον.


Οι Αμερικανοί χημικοί ανακάλυψαν ότι το μολυβδαίνιο έχει την ασυνήθιστη ιδιότητα να μεταφέρει ηλεκτρόνια, κάτι που –στη θέση της πλατίνας- αξιοποίησαν για την παραγωγή υδρογόνου και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η τεχνολογία τους λειτούργησε τόσο με καθαρό όσο και με θαλασσινό νερό, χωρίς την ανάγκη πρόσθετων ουσιών. Επιπλέον, η νέα μέθοδος είναι πιο σταθερή και ανθεκτική στον χρόνο, γιατί οι χημικοί δεσμοί που δημιουργεί το μολυβδαίνιο, είναι πολύ πιο «γεροί» σε σχέση με τους δεσμούς του νικελίου ή του σιδήρου.

Η ομάδα του Λονγκ ήδη προσπαθεί να βελτιώσει την τεχνολογία της, προσπαθώντας κυρίως να λύσει το πρόβλημα των υψηλών ενεργειακών αναγκών, στρεφόμενη στη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, που αποτελεί μια πηγή«καθαρών» (χωρίς άνθρακα) ηλεκτρονίων, τα οποία απαιτεί ο καταλύτης για να λειτουργήσει.