Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τα μαμούθ είχαν... αντιψυκτικό στο αίμα τους

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες «ανέστησαν» την πρωτεΐνη του αίματος αιμοσφαιρίνη από ένα εξαφανισμένο τριχωτό μαμούθ.

Σύμφωνα με τους μελετητές, το "αντιψυκτικό" επέτρεπε στο σώμα τους να ανεφοδιάζεται με οξυγόνο ακόμα και στις πιο παγωμένες θερμοκρασίες.

Η αιμοσφαιρίνη υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μαμούθ κατείχαν τρεις γενετικές προσαρμογές που επέτρεπαν στην αιμοσφαιρίνη να απελευθερώνει οξυγόνο στο αίμα τους ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Φυσιολογικά, η ικανότητα της αιμοσφαιρίνης να απελευθερώνει οξυγόνο στους ιστούς του οργανισμού, αναστέλλεται από το κρύο.

Οι σημερινοί αφρικανικοί ελέφαντες - οι στενότεροι απόγονοι των μαμούθ- έχουν πια χάσει την ικανότητα να παράγουν «αντιψυκτική» αιμοσφαιρίνη καθώς δεν διαθέτουν την ίδια γενετική μετάλλαξη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον βιολόγο Κέβιν Κάμπελ του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα του Καναδά και τον γενετιστή Άλαν Κούπερ του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας στην Αυστραλία. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα γονίδια της αιμοσφαιρίνης, αποκωδικοποιώντας το γενετικό υλικό (DNA) ενός σιβηριανού μαμούθ, ηλικίας 43.000 ετών, το οποίο είχε διατηρηθεί στους πάγους.

Οι γενετικές αλληλουχίες DNA του μαμούθ μετατράπηκαν σε RNA (μόριο συγγενικό με το DNA, που παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή πρωτεϊνών) και μετά αυτό εισήχθη σε βακτήρια E.coli.

Τα τελευταία πέτυχαν να αναπαράγουν την από καιρό χαμένη πρωτεΐνη (αιμοσφαιρίνη) του μαμούθ.