Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Όταν το… ΡΙΚ θα αναβοσβήνει από μακριά το πλυντήριο!


Το δείπνο τελείωσε, γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων και πάτε για ύπνο χωρίς να το βάλετε μπροστά, επειδή δεν έχει ακόμα αρχίσει το νυχτερινό φθηνό τιμολόγιο της ΑΗΚ . Όμως όταν εσείς κοιμάστε, η τύχη σας δουλεύει. Η κρατική ραδιοτηλεόραση - στην Κύπρο το... ΡΙΚ - δίνει εντολή από μακριά στο πλυντήριο να πάρει μπροστά!
Δεν είναι επιστημονική φαντασία – τουλάχιστον όχι για τον Καναδά, όπου, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ακριβώς αυτό το «έξυπνο» και άκρως πρωτοποριακό σύστημα μακρόθεν εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να υλοποιείται.

Η εθνική ραδιοτηλεοπτική εταιρία CBC Radio (το αντίστοιχο ΡΙΚ ), σε συνεργασία με τη γαλλόφωνη ομόλογό της Radio-Canada (λόγω Κεμπέκ) και με την εταιρία e-Radio, που εδρεύει στο Τορόντο, έχει ήδη βάλει μπροστά το σχέδιο για να παρέχει στο μέλλον αυτή την τεχνολογία. Ο διπλός στόχος είναι αφενός να απαλλάξει την καναδική εταιρία ηλεκτρισμού (την αντίστοιχη ΑΗΚ) από τις πιέσεις υπερβολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις  ώρες αιχμής και αφετέρου να εξοικονομήσει χρήματα για λογαριασμό των καταναλωτών.
   
Η καινοτομική μέθοδος χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες FM για να στείλει σήματα στις οικιακές συσκευές, οι οποίες πρέπει να έχουν ενσωματωμένο ένα ψηφιακό σύστημα (τσιπάκι) «έξυπνου δικτύου».

Το σύστημα αναζητά τις ώρες εκτός αιχμής, όπου η κατανάλωση είναι φθηνότερη, είτε τη μέρα είτε τη νύχτα, και προσαρμόζει αυτομάτως το θερμοστάτη ή ενεργοποιεί το πλυντήριο ή άλλη συσκευή, χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να κάνει κάτι – πράγμα θαυμάσιο όχι μόνο για τους αφηρημένους, αλλά για τον καθένα που θα εξοικονομεί χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
   
Η τεχνολογία, όταν τελειοποιηθεί (γιατί προς το παρόν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης) μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση όχι μόνο στον Καναδά, αλλά σε όλο τον κόσμο. Πάντως δεν είναι ακόμα εφικτό η τεχνολογία να δουλέψει με παλαιού τύπου συσκευές, οι οποίες δεν είναι «έξυπνες» και δεν διαθέτουν ειδικά τσιπάκια.
   
Πρόσφατα η e-Radio, που αναπτύσσει την τεχνολογία, έκανε δοκιμές στο Τορόντο και πέτυχε –μέσω της CBC Radio- να ενεργοποιήσει διάφορες συσκευές σε πολλά νοικοκυριά που διέθεταν ήδη «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές. Η κρατική εταιρία ραδιοφωνίας-τηλεόρασης θεωρείται ιδανικός «σύμμαχος» σε ένα τέτοιο σχέδιο, επειδή, αντίθετα με τους ιδιωτικούς σταθμούς, το σήμα της καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα, διαθέτοντας ένα τεράστιο δίκτυο αναμεταδοτών.
   
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Radio-Canada, οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη νέα ασύρματη τεχνολογία, ούτε για πιθανές παρεμβολές στο ραδιοτηλεοπτικό σήμα που φτάνει στα σπίτια τους.

Δεν λείπουν πάντως οι σκεπτικιστές που ανησυχούν για διάφορα πράγματα, π.χ. ότι το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων τους μπορεί τη νύχτα να αρχίσει να παρουσιάζει διαρροή και οι ιδιοκτήτες του θα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου! Φυσικά δεν λείπουν όσοι βλέπουν τη νέα τεχνολογία ως το τελευταίο «τρικ» του «Μεγάλου Αδελφού» και δεν έχουν καμία όρεξη οι κρατικές συχνότητες να γυροφέρνουν απρόσκλητες μέσα στο σπίτι τους, «κουβεντιάζοντας» με το πλυντήριο –και κάνοντας ποιος ξέρει τι άλλο…