Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι χιμπατζήδες συναισθάνονται το θάνατο, όπως οι άνθρωποι

Οι χιμπατζήδες, τα θηλαστικά που βρίσκονται πιο κοντά στον άνθρωπο στο δέντρο της εξέλιξης, συναισθάνονται πολύ τον θάνατο, όπως οι άνθρωποι, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Στίρλινγκ, στη Βρετανία.

«Υπάρχουν αρκετά φαινόμενα που θεωρείται ότι διαχωρίζουν τον άνθρωπο από άλλα είδη, όπως η ικανότητα του διαλογισμού, της ομιλίας, της χρησιμοποίησης εργαλείων και η συνείδησή του ... πριν από τα οποία η επιστήμη δείχνει ότι ο διαχωρισμός είναι πολύ δύσκολο να γίνει», εξήγησε ο Τζέιμς Άντερσον, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην αμερικανική επιθεώρηση Current Biology.

«Η συνείδηση του θανάτου είναι ένα από αυτά τα ψυχολογικά φαινόμενα που εδώ και πολύ καιρό θεωρούμε ότι ανήκει μόνο στους ανθρώπους», λέει ο ερευνητής. Ωστόσο, «οι παρατηρήσεις που κάναμε ως προς το πως αντιδρούν οι χιμπατζήδες στην απώλεια ενός συντρόφου και στις τελευταίες στιγμές του, δείχνουν ότι (τα ζώα αυτά) διαισθάνονται το θάνατο και πιθανώς με τρόπο πολύ πιο αναπτυγμένο από ό,τι υποψιαζόμαστε», πρόσθεσε.

Η μελέτη αναφέρεται στις τελευταίες ώρες και το θάνατο ενός ηλικιωμένου θηλυκού χιμπατζή, που ζούσε σε μία μικρή κοινότητα σε ζωολογικό κήπο στην Σκοτία.

Όλες οι στιγμές που περιγράφονται στη μελέτη έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Λίγες μέρες πριν από το θάνατο του συγκεκριμένου ζώου, τα μέλη της ομάδας ήταν σιωπηλά και συμπεριφέρονταν πολύ προσεκτικά απέναντι στον ετοιμοθάνατο χιμπατζή, εξήγησε ο Τζέιμς Άντερσον. Λίγο πριν πεθάνει, οι σύντροφοι του θηλυκού χιμπατζή τον χάιδευαν και τον περιποιούνταν προσεκτικά. Αυτές οι χειρονομίες είχαν στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο ο θηλυκός χιμπατζής ήταν ακόμα εν ζωή.

Όταν επήλθε ο θάνατος, τα μέλη της ομάδας απομακρύνθηκαν από το νεκρό ζώο, αλλά αργότερα, η ενήλικη κόρη του, επέστρεψε για να μείνει όλη τη νύχτα κοντά στη νεκρή μητέρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ