Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Αυτό είναι το νέο iPad της Apple(video)




Στην 27η Ιανουαρίου του 2010 και ημέρα Τετάρτη, ο κόσμος της τεχνολογίας άλλαξε ριζικά και οριστικά για πάντα: παρουσιάστηκε το iPad της Apple, η πρωτοπόρος λεπτή συσκευή, με μια μεγάλη οθόνη αφής απαράμιλλης ποιότητας, που έδωσε σε όλους τους ανθρώπους άνευ ειδικών γνώσεων, τη δυνατότητα να δαμάσουν την δύναμη του Διαδικτύου, μουσικής, φωτογραφιών, βίντεο. Χωρίς φυσικά να λησμονούμε, τις ποικίλες, πανέμορφες και εξυπηρετικότατες εφαρμογές – προγράμματα που άλλαξαν άρδην την καθημερινότητα του σύγχρονου ψηφιακού χρήστη – επαναλαμβάνουμε: χωρίς να έχει καμία «κομπιουτερίστικη» πρότερη γνώση. Και βέβαια έχουμε, τις ορδές videogame που αναπτύχθηκαν για το iPad, οι οποίες κυριολεκτικά σάρωσαν στις πωλήσεις, ταράζοντας την «ησυχία» των κλασικών παιχνιδο-κονσολών των Sony – Microsoft επικίνδυνα.

Όλα αυτά (και πολλά παραπάνω) χάρη στο iPad και τον διάδοχό του, iPad 2 με τα εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που προσέδωσαν ακόμη περισσότερες δυνατότητες και ποιότητα σε εφαρμογές, ευκολίες, παιχνίδια και χρήση Διαδικτύου.

Πλέον όμως, εχθές, Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, «ο Βασιλιάς πέθανε. Ζήτω ο Βασιλιάς: το νέο iPad». Αντίθετα απ’ όσα προλόγιζαν οι διάφορες «Κασσάνδρες» του Internet και που τελικά πανηγυρικά απέτυχαν να μάθουν το σωστό όνομα της νέας συσκευής εξ ου και διέδιδαν ότι οι ίδιες επιθυμούσαν (τα πάντα ακούστηκαν, από iPad 2S και iPad 3, έως ακόμα και iPad HD), η Apple αποδεικνύεται ως η μοναδική εταιρεία που δεν φοβήθηκε, αντίθετα κατατρόπωσε, την «δύναμη» των δημοσιογράφων τεχνολογίας. Ούτε iPad 2S, ούτε iPad HD, ούτε τίποτε παρόμοιο. Σκέτο «iPad», λέγεται η νέα συσκευή.

Γιατί; Διότι, αυτό το νέο μοντέλο επαναπροσδιορίζει τι εστί η λέξη «iPad» από εδώ και στο εξής.

Ο βασικός και κύριος λόγος του επαναπροσδιορισμού, όπως είναι λογικό, είναι αυτός που αντικρίζει ο κάθε υποψήφιος χρήστης, με το που πρωτοβλέπει κάθε iPad συσκευή, όπως και το νέο iPad: την οθόνη του. Μια οθόνη που θέτει νέα δεδομένα στην βιομηχανία, κάνοντας όλες τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές εταιρείες να «τρέχουν και να μη φτάνουν». Τα iPad 1 και 2 είχαν αναμφισβήτητα υψηλή ποιότητα οθόνης, χάρη στο οπίσθιο πάνελ τύπου IPS και την ανάλυση των 1024x768 γραμμών (σε διάταξη 4:3).

Πλέον έχουμε τετραπλάσια ανάλυση στο iPad (απο τούδε και στο εξής, θα αναφερόμαστε στη νέα συσκευή ως «iPad»), κυριολεκτικά δημιουργώντας μια οπτική πανδαισία για τα μάτια μας: 2048x1536 γραμμές, προσφέρουν πλούσια και απίστευτη λεπτομέρεια στα πάντα, από τα γραφικά των παιχνιδιών, την καθαρότητα και διαύγεια του κειμένου, ενώ βέβαια, οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποκτούν αξεπέραστη ποιότητα.


Για να καταλάβουμε με πιο απλό τρόπο τι σημαίνει αυτή η τετραπλάσια ανάλυση στην οθόνη, αρκεί να πούμε μερικά στοιχεία περί αυτής
. Οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας μια σύγχρονη τηλεόραση με ανάλυση «Full High Definition» εν συντομία «Full HD», ή αλλιώς 1920x1080 γραμμές. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό, έχουμε το αποτέλεσμα των 2,07 εκατομμυρίων Pixel (Pixel είναι τα εικονο-στοιχεία που απαρτίζουν μια οθόνη). Το νέο iPad, με την ανάλυση των 2048x1536 γραμμών, ξεπερνά τη σύγχρονη τηλεόρασή σας, κατά 1 εκατομμύριο Pixel, όντας στα 3,1 εκατομμύρια.

Φωτογραφίες – βίντεο – σερφάρσιμα στο Διαδίκτυο – παιχνίδια – εφαρμογές, απεικονίζονται με ποιότητα που δεν θα βρείτε, όχι μόνο σε φορητή συσκευή τύπου ταμπλέτας, αλλά ούτε και σε καμία (όσο ακριβή και αν είναι) Full HD σύγχρονη τηλεόραση. Έτσι ακριβώς όπως το γράψαμε, ορθά – κοφτά, χωρίς περιστροφές: πουθενά δεν υπάρχει τέτοια ποιότητα, σε φορητή συσκευή, τελεία και παύλα (τουλάχιστον προς το παρόν – αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί καμία μελλοντική ανταγωνιστική συσκευή ίδιας ανάλυσης).

Κάπου εδώ πρέπει να γίνουμε ολίγον διευκρινιστικοί: κατά την Apple, η οθόνη τετραπλάσιας ανάλυσης χρήζει του χαρακτηρισμού «Retina Display», όπως δηλαδή και η οθόνη των iPhone 4/4S. Στην τελευταία, οι κουκκίδες ανά ίντσα (dots per inch) που υποδηλώνουν την πυκνότητα (πλήθος) των Pixel εντός οθόνης, είναι 326 dpi. Έτσι, η Apple μας συνήθισε στον εν λόγω χαρακτηρισμό, ότι δηλαδή, όποια Apple οθόνη έχει 326 dpi πυκνότητα, αυτόματα λέγεται «Retina Display».

Το iPad τετραπλάσιας ανάλυσης έχει πυκνότητα 264 dpi, οπότε γιατί λαμβάνει τον ίδιο χαρακτηρισμό; Διότι, κατά την Apple, η απόσταση που κρατάει ο χρήστης το τηλέφωνο iPhone 4/4S από τα μάτια του είναι στις 10 ίντσες, άρα και η πυκνότητα χρειάζεται να είναι στα 326 dpi ώστε να αποδοθεί η επιθυμητή ποιότητα, ενώ το iPad ο χρήστης το έχει σε απόσταση 15 ιντσών, συνεπώς με «μόλις» 264dpi πυκνότητας, επιτυγχάνεται η ίδια ποιότητα.

Για να αποδοθούν όμως όλα τα παραπάνω Pixel, που προσδίδουν την πρωτοποριακή λεπτομέρεια επί της οθόνης, το iPad θα έπρεπε να έχει και την ανάλογη «ιπποδύναμη» στο εσωτερικό του. Την οποία έχει – και με το παραπάνω.

Το νέο τσιπ-εγκέφαλος με την ονομασία «Α5Χ», διαθέτει πέραν των δύο βασικών πυρήνων γενικής επεξεργασίας, τέσσερις επιπλέον πυρήνες αποκλειστικά για την επεξεργασία γραφικών (το «μέρος» που ασχολείται με τα γραφικά, επειδή η Apple δεν συνηθίζει να αναφέρεται με τεχνικούς όρους σε τέτοια θέματα, κατά πάσα πιθανότητα είναι το «SGXMP4+» της εταιρείας PowerVR).
Το νέο λοιπόν τσιπ, είναι ο υπεύθυνος της οπτικής πανδαισίας, ο «αρμόδιος» για την ομαλή ροή των όσων απεικονίζονται επί της οθόνης. Αλλά εξυπηρετεί και αλλού: στην σύλληψη φωτογραφιών και βίντεο.

Χάρη στο συνδυασμό ειδικών φίλτρων και φακών που πρωτο-χρησιμοποιήθηκαν στο iPhone 4S, το iPad μπορεί να συλλάβει φωτογραφίες των 5MPixel και βίντεο ποιότητας / ανάλυσης Full HD στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μέσω της οπίσθιας «iSight» κάμερας.

Η ομάδα ειδικών φακών και τσιπ A5X, ενδυναμώνει με περαιτέρω χαρακτηριστικά για την λήψη φωτογραφιών - βίντεο, όπως αυτόματη εστίαση, έκθεση και ισορροπία λευκού χρώματος, περισσότερο «φως» συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αναγνώριση προσώπων και σταθεροποίηση εικόνας. Η τελευταία μάλιστα δυνατότητα, ιδιαίτερα κατά την λήψη/καταγραφή βίντεο, εξαλείφει το «τρεμούλιασμα» που προκαλείται στην καταγραφή, από τους φυσικούς κραδασμούς που παράγουν τα χέρια του χρήστη, όταν κρατά το iPad και στοχεύει το κάδρο του φωτογραφικού φακού.

Οπότε, παρόλο που δεν χρησιμοποιείται τρίποδη βάση στήριξης, όπως πράττουν οι επαγγελματίες φωτογραφίας και βίντεο, οι λήψεις σας θα είναι εφάμιλλης ποιότητας ροής, χωρίς «σπασίματα» και «τρέμουλο», αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική σας δεινότητα. Η εμπρόσθια κάμερα, βαπτισμένη ως «FaceTime», είναι ανάλυσης VGA (640x480 γραμμών), όπου μπορούμε να πούμε ότι ίσα-ίσα επαρκεί, καθώς με την τετραπλάσια αυξημένη ανάλυση του iPad, η ποιότητα των βίντεο-συνομιλιών δεν θα είναι αντίστοιχη της οθόνης (ανάλυση 640x480 γραμμών σε οθόνη 2048x1536 γραμμών, αναγκαστικά πρέπει να «στρετσαριστεί» τα μέγιστα, ώστε να καλύπτει όλο το εύρος οθόνης, κάτι που σαφώς μειώνει την τελική ποιότητα βίντεο).

Όμορφα και πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά στην σύγχρονη και πλήρως ψηφιακή κοινωνία, η ασύρματη επικοινωνία των απανταχού συσκευών είναι το παν.

Το iPad δεν έχει ουδένα συμβιβασμό: ταχύτητα 3G έως 21Mbit και ταχύτητα νέων δικτύων 4G έως (κρατηθείτε)...73Mbit – ήτοι τουλάχιστον τέσσερις και παραπάνω φορές μεγαλύτερη από την γραμμή aDSL που έχουμε στο σπίτι / γραφείο για σύνδεση με το Internet. Εννοείται βέβαια, ότι διαθέτει και ασύρματη δικτύωση Wi-Fi b/g/n ώστε να συνδέεται ταχύτητα με το εκάστοτε modem/router που έχουμε στον οικιακό ή επαγγελματικό χώρο μας. Ακόμα περαιτέρω, όταν το iPad είναι συνδεδεμένο στο Internet μέσω 3G ή/και 4G δικτύου, τότε μπορεί να «μοιράσει» την σύνδεσή του και στις κοντινές συσκευές που βρίσκονται γύρω του (αρκεί να υποστηρίζεται η δυνατότητα και από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας), ουσιαστικά λειτουργώντας ως ένα «πολύπριζο του Internet», ή αλλιώς με τεχνικούς όρους, το iPad μεταμορφώνεται σε ένα «Internet hotspot».

Η αποθηκευτικές δυνατότητες παραμένουν ίδιες, έχοντας τρεις επιλογές, μεταξύ 16GB, 32GB και 64GB μοντέλων του iPad. Ομολογουμένως, με τον οπωσδήποτε μεγαλύτερο όγκο που έχουν οι φωτογραφίες των 5MPixel αλλά και του Full HD βίντεο, συνάμα με τα νέα παιχνίδια και εφαρμογές / προγράμματα που επίσης θα απαιτούν παραπάνω χώρο, η μικρότερη χωρητικότητα των 16GB αποβαίνει «ισχνή», συνεπώς καλό θα ήταν οι όποιοι «σκληροπυρηνικοί» χρήστες, να προτιμήσουν ένα από τα μοντέλα μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Οι διαστάσεις και το βάρος του iPad, είναι ολόιδιες με τα προγενέστερα iPad 1 και 2, με μοναδική διαφορά την απειροελάχιστη αύξηση βάρους, κατά πενήντα γραμμάρια. Η αύξηση αυτών των λιγοστών γραμμαρίων, επήλθε καθώς η νέα μπαταρία, που τροφοδοτεί το ιδιαίτερα ισχυρό τσιπ A5X και την λεπτομερέστατη οθόνη, αποδίδει ακριβώς την ίδια διάρκεια λειτουργίας: 10 ώρες συνεχόμενης χρήσης και 9 ώρες υπό δικτύωση 4G. Πραγματικό επίτευγμα, αν αναλογιστούμε το πόσο ενεργοβόρα είναι τα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά δικτύωσης, τσιπ A5X και οθόνης τετραπλάσιας ανάλυσης.

Τέλος, έχουμε τις τιμές (ΗΠΑ) και τις ημερομηνίες έλευσης. Για τα τρία μοντέλα μόνο με Wi-Fi (και χωρίς GPS) οι τιμές είναι: 499 δολάρια για το μοντέλο των 16GB, 599 δολάρια για αυτό των 32GB και 699 δολάρια αντίστοιχα για το μοντέλο με 64GB. Για τα μοντέλα με επιπλέον δικτύωση 3G/4G και GPS, οι τιμές ανεβαίνουν στα 629 δολάρια (16GB), 729 δολάρια (32GB) και 829 δολάρια (64GB). Με λίγα λόγια, οι ίδιες ακριβώς τιμές που έχει η Apple απο το πρώτο iPad του 2010, ισχύουν και για το νέο, επαναπροσδιορισμένο iPad. Όσοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο βαλάντιο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από το προηγούμενο μοντέλο, iPad 2, το οποίο πλέον διατίθεται με μειωμένη τιμή κατά 100 δολάρια, ήτοι το μοντέλο Wi-Fi 16GB είναι στα 399 δολάρια. Η ημερομηνία έλευσης στις ΗΠΑ του νέου iPad, είναι την 16η Μαρτίου. Στην Ελλάδα...έρχεται 23 Μαρτίου – κάτι που γίνεται για πρώτη φορά (τόσο κοντά με την ημερομηνία διάθεσης των ΗΠΑ).

Μετά από 55 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις συσκευών iPad 1 και 2, ήλθε λοιπόν, το νέο iPad που προσδιορίζει εξ αρχής όλοκληρωτικά τι σημαίνει «iPad», στην ίδια τιμή, φυσικό μέγεθος και βάρος, αλλά προσφέροντας πια, μια σημαντικά εξελιγμένη εμπειρία χρήσης. Όπως υποστηρίζει και η Apple, «βρισκόμαστε ήδη στην μετά-PC εποχή...και μόλις ξεκινήσαμε τους ταχείς ρυθμούς»...