Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μεταμοσχεύσεις από χοίρους σε άνθρωπο

Μεταμοσχεύσεις από χοίρους σε άνθρωπο

Η επιστήμη πιο κοντά στην πραγματοποίησή τους

Δύο επιστήμονες του Ινστιτούτο Μεταμοσχέσεων Thomas E. Starzl στο Πανεπιστήμιο του Pittsburg, συζήτησαν το ζήτημα των ξενομεταμοσχεύσεων, δηλαδή της χρήσης κυττάρων, οργάνων ή ιστών από ένα ζώο σε ένα άλλο, σε μία έκθεση στο Lancet. Σε αυτή αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα αυτό των μεταμοσχεύσεων από χοίρο σε άνθρωπο και κατέληξαν στο ότι είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε λίγα χρόνια από τώρα.

Χοίροι που είναι γενετικά τροποποιημένοι με γονίδια ώστε να προστατευτούν τα όργανα τους από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατό να σώσουν εκατομμύρια ζωές. 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει έρευνες με πρωτεύοντα θηλαστικά, εκτός του ανθρώπου φυσικά, και παρόλο που τα πειραματόζωα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα χοιρινά όργανα -στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα μόσχευμα χοιρινής καρδιάς είναι δυνατό να αντέξει για 8 μήνες-, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αρκετό χρονικό διάστημα ως μία προσωρινή λύση. 

Κύτταρα και ιστοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ανθρώπινες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το Πάρκινσον, και στην ουσία ίσως να αποδώσουν κατά πολύ περισσότερο από ότι μία μεταμόσχευση οργάνου.

Η έκθεσή τους καταλήγει στο ότι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι είναι πλέον δυνατόν να παραχθούν και να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα κυτταρικής και κερατοειδικής ξενομεταμόσχευσης, ενώ οι πρώτες κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Παράλληλα δεν έχουν αναφερθεί κανενός είδους ανησυχίες με θέματα ασφαλείας, οι οποίες θα ήταν απαγορευτικές για την πραγματοποίηση των δοκιμών. Επιπλέον οι μεταμοσχεύσεις κυττάρων και ιστών, ως εναλλακτική των οργάνων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ακόμα καλύτερα νέα.
Τέλος οι επιστήμονες θεωρούν ότι πολύ σύντομα τα γενετικά τροποποιημένα χοιρινά όργανα θα είναι ικανότερα από τις τωρινές μηχανικές εκδόσεις μοσχευμάτων, κάτι που αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για κάποιο όργανο.
newsbeast.gr