Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Συσκευή μετατροπής ούρων σε ενεργειακό ποτό!

Συσκευή μετατροπής ούρων σε ενεργειακό ποτό!

Η NASA φιλοδοξεί να εξοπλίσει με αυτή τους διαστημικούς σταθμούς

Η μετατροπή των ούρων σε υγρό πόσιμο για τους ανθρώπους φαντάζει εκτός, από σιχαμένο, και σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο η NASA εργάζεται πάνω σε αυτό τον τομέα για να προσφέρει αυτή την τεχνολογία στους αστροναύτες στα επόμενα διαστημικά ταξίδια.

Η τεχνολογία βασίζεται στο φαινόμενο της όσμωσης, κατά την οποία το νερό διαχέεται μέσω μιας ημιπερατής μεμβράνης από έναν διάλυμα υψηλότερης συγκέντρωσης, σε ένα διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης. Αυτή θα επιτρέπει μέσω της ούρησης σε μία σακούλα και χρησιμοποιώντας τη σύριγγα που είναι συνδεδεμένη σε αυτή να μετατρέπει τα ούρα σε ένα ζαχαρώδη πόσιμο ηλεκτρολύτη.

Ο λόγος που η NASA εργάζεται πάνω σε αυτή την κάπως αρκετά «αηδιαστική» τεχνολογία, είναι γιατί θα αποτελέσει μία αρκετά χρήσιμη συσκευή πάνω στους διαστημικούς σταθμούς. Κάθε επιπλέον κιλό προσθέτει κόστος 10.000 δολαρίων σε κάθε διαστημική αποστολή, και το αποθηκευμένο νερό ζυγίζει πολλά κιλά. Ωστόσο λογικά θα υπάρχει κάποιο όριο για το πόσες φορές θα μπορούν να ανακυκλωθούν τα ούρα, ενώ θα υπάρχει και η ανάγκη για πραγματικό πόσιμο νερό.
newsbeast.gr