Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οδηγός για 3D κατ’ οίκον


Μέχρι πρότινος, αν θέλατε να απολαύσετε ταινίες 3D, όπως το «Avatar» του Τζέιµς Κάµερον, έπρεπε να επισκεφθείτε µια κινηµατογραφική αίθουσα που είναι εφοδιασµένη µε σύστηµα τρισδιάστατης προβολής.

Πλέον, η τεχνολογία φέρνει τη συναρπαστική εµπειρία του τρισδιάστατου κινηµατογράφου στο σπίτι σας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ταινίες και αθλητικές αναµετρήσεις, αλλά και να παίξετε παιχνίδια µε µοναδική ρεαλιστική αίσθηση. Το «N-Digital» δίνει τις απαντήσεις σε όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε για τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν, πλέον, και στην Ελλάδα.

Τι xρειάζοµαι για να βλέπω 3D;

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ χρειάζονται για να είστε σε θέση να παρακολουθείτε εικόνα 3D στο σπίτι:

1. Μια 3D τηλεόραση ή ένας 3D βιντεοπροβολέας. Οι συσκευές αυτές µπορεί να είναι τεχνολογίας LCD, plasma και DLP. Επίσης, κατάλληλες είναι και οι τηλεοράσεις που είναι συµβατές µε 3D, στις οποίες όµως πρέπει να προσθέσετε έναν ποµπό 3D.

2. Ενα 3D Blu-ray disc player ή µια κονσόλα όπως το PlayStation 3 και ένα καλώδιο HDMI για τη σύνδεση των συσκευών.

3. Περιεχόµενο 3D (ταινίες, παιχνίδια και τηλεοπτικά προγράµµατα που να εκπέµπουν τρισδιάστατα). 4. Γυαλιά 3D. Υπάρχουν δύο ειδών γυαλιά: α) παθητικής πόλωσης (passive polarized), τα οποία µοιάζουν µε κοινά γυαλιά ηλίου και είναι πιο φθηνά και β) ενεργού κλείστρου (active shutter), τα οποία είναι πιο ογκώδη, λόγω των µπαταριών και του ποµπού που φέρουν, και είναι πιο ακριβά. 




Τι κάνουν τα 3D γυαλιά; ΤΑ ΤΡΙΣ∆ΙΑΣΤΑΤΑ ΓΥΑΛΙΑ δίνουν αίσθηση ρεαλιστικής δράσης στην οθόνη. Ο εξωτερικός φωτισµός εµποδίζεται και η εικόνα προστατεύεται από εµφάνιση ειδώλων ή διπλές εικόνες, προσφέροντας συνεχή και απρόσκοπτη θέαση. Οι τηλεοράσεις εναλλάσσουν δύο εικόνες µε αστραπιαία ταχύτητα – µία για κάθε µάτι. Οι εικόνες που εναλλάσσονται δηµιουργούν την ψευδαίσθηση του βάθους. Με άλλα λόγια, η 3D διαδικασία «κοροϊδεύει» τον εγκέφαλο του θεατή, ώστε να πιστέψει ότι βλέπουµε µια εικόνα σε τρεις διαστάσεις.

Πλέον δεν µιλάµε για τα «µουσειακά» κοκκινοπράσινα γυαλιά που φορούσαµε παλιά. Πρέπει να προµηθευτείτε τα ειδικά γυαλιά που απαιτούνται για κάθε τηλεόραση, καθώς δεν κάνουν όλα τα γυαλιά σε όλες τις συσκευές. Τα γυαλιά δουλεύουν ασύρµατα και ανάλογα µε τον τύπο τους, απαιτούν µπαταρίες. Συνήθως περιλαµβάνονται στη συσκευασία της τηλεόρασης, αλλά σε ορισµένες περιπτώσεις πρέπει να τα αγοράσετε ξεχωριστά.

Μπορώ να χρησιµοποιώ τα γυαλιά 3D του σινεµά στην τηλεόραση;

ΟΧΙ, οι τηλεοράσεις χρησιµοποιούν διαφορετική τεχνολογία από τον κινηµατογράφο. Συνεπώς, εκείνα τα γυαλιά δεν είναι συµβατά.

Χρειάζοµαι ξεχωριστά γυαλιά 3D για τους φίλους µου ή τα άλλα µέλη της οικογένειας;ΝΑΙ. Κάθε θεατής πρέπει να έχει το δικό του ζευγάρι για να απολαύσει εικόνα σε 3D.

Μπορώ να παρακολουθήσω κανονική τηλεόραση σε µια 3D συσκευή; ΝΑΙ. Οι 3D τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα να εµφανίζουν εικόνες δύο διαστάσεων, όπως συµβαίνει µε τις τηλεοράσεις που έχουµε τώρα. Συνεπώς, µπορείτε να παρακολουθήσετε κανονική τηλεόραση µέσω δορυφορικών, καλωδιακών ή επίγειων καναλιών. Επιπλέον, η Samsung, η Toshiba και άλλοι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει τεχνολογία που επιτρέπει σε µια 3D τηλεόραση να µετατρέπει δισδιάστατες εικόνες σε 3D, σε πραγµατικό χρόνο.

Μπορώ να δω 3D τηλεόραση χωρίς γυαλιά;

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ. Πριν από λίγες εβδοµάδες η Toshiba λανσάρισε στην ιαπωνική αγορά τις πρώτες τηλεοράσεις που δεν χρειάζονται γυαλιά. Οθόνες τρισδιάστατης προβολής χωρίς γυαλιά έχει αναπτύξει και η Sharp. Πρόκειται, όµως, για οθόνες αφής που θα τοποθετηθούν σε κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές µηχανές και στο Nintendo 3DS.

Μπορώ να δω 3D Bluray disc σε συσκευή µη συµβατή µε 3D;

ΝΑΙ, προφανώς δεν θα απολαµβάνετε τα εφέ του 3D, αλλά ο δίσκος θα αναπαράγεται όπως ένα κανονικό Blu-ray disc.

Μπορώ να χρησιµοποιήσω την τηλεόραση που ήδη έχω; ΟΧΙ. Θα πρέπει να αγοράσετε µια νέα 3D τηλεόραση. Ακόµη κι αν έχετε αγοράσει πρόσφατα µια από τις λεγόµενες 3D-Ready τηλεοράσεις, πάλι δεν µπορείτε. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε έναν µετατροπέα - ποµπό 3D Sync. Ο ποµπός αυτός τοποθετείται δίπλα στην τηλεόραση, σε άµεση οπτικήεπαφή µε το σηµείο όπου κάθεστε.

Τι υλικό είναι διαθέσιµο σε 3D;

∆ΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχει ακόµη όσο 3D υλικό θα θέλαµε (π.χ. τίτλοι κινηµατογραφικών ταινιών), ενώ τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια δεν µεταδίδουν το πρόγραµµά τους σε τρεις διαστάσεις. Εντούτοις, πολλές από τις νέες ταινίες ετοιµάζονται σε τρισδιάστατη εκδοχή,ενώ αρκετά βιντεοπαιχνίδια θα περάσουν στον κόσµο του 3D αρκετά σύντοµα.

10 Πόσο θα κοστίσει ο εξοπλισµός;

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ από 1.000

έως 6.000 ευρώ (ανάλογα µε το µοντέλο) για την τηλεόραση και από 180 έως 500 ευρώ για το Blu-ray player.

Επίσης, θα χρειαστείτε γυαλιά για όλους στην οικογένεια, τα οποία κοστίζουν από 50 έως 250 ευρώ ανά ζευγάρι. Συνήθως, όµως, περιλαµβάνονται στη συσκευασία.
tanea.gr