Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

H "λανθασμένη» εικόνα του εαυτού μας

H "λανθασμένη» εικόνα του εαυτού μας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγκέφαλός μας, κυριολεκτικά, μπορεί να διαστρεβλώνει συστηματικά την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, ανακάλυψη που μπορεί να ερμηνεύσει διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου διαπίστωσαν πως κάποιοι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως τα χέρια τους είναι πλατύτερα και τα δάχτυλά τους κοντύτερα, απ’ όσο πραγματικά είναι. Αυτή η σύγχυση μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που ο εγκέφαλος μεταφράζει τις πληροφορίες από τα διάφορα μέρη του σώματος. Η διαστρεβλωμένη αντίληψη μπορεί να κυριαρχήσει σε μερικούς ανθρώπους, οδηγώντας σε προβλήματα με την εικόνα του εαυτού, όπως αναφέρει αμερικανική ιατρική έρευνα.

Ο κορυφαίος ερευνητής Dr. Matthew Longo δηλώνει: «Τα ευρήματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με ψυχιατρικές παθήσεις που περιλαμβάνουν την εικόνα του εαυτού, όπως η νευρική ανορεξία, εφόσον υπάρχει μια γενική παραποιημένη εικόνα του σώματος, που γίνεται αντιληπτό ως πλατύτερο. Τα αποτελέσματα που έχουμε δείχνουν δραματική διαφορά αντίληψης του σχήματος των χεριών, ανάμεσα στους συμμετέχοντες».

Η διευθύντρια του κέντρου διατροφικών διαταραχών Beat εκφράζει τις ελπίδες της πως με τις περαιτέρω έρευνες θα μπορέσουν να δοθούν απαντήσεις στο γιατί υπάρχουν άτομα που, ενώ αντιλαμβάνονται σωστά την εικόνα των άλλων, σε σχέση με τη δική τους, δεν μπορούν να δημιουργήσουν σωστή εικόνα του εαυτού τους.

Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα θα δώσει κουράγιο σε πολλούς ανθρώπους με ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, μια και θα ανακουφιστούν, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δικό τους το φταίξιμο, αλλά υπάρχει βιολογική εξήγηση.

http://www.madata.gr/diafora/science/66473.html