Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η Γη είναι ακόμη επίπεδη


Δύσκολα θα διαφωνούσε κάποιος με το ότι ζούμε σε έναν (περίπου) στρογγυλό πλανήτη. Ή μήπως όχι; Περιέργως, στο βάθος του μυαλού μας, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται για τη Γη σαν να ήταν επίπεδη!
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπάμπεργκ, υπό τον Κλάους-Κρίστιαν Κάρμπον, όπως αναφέρουν σε σχετική μελέτη τους που παρουσίασαν στο περιοδικό “Cognition” (Γνώση), σύμφωνα με το Live Science, έκαναν πειράματα με δεκάδες εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση την απόσταση, σε χιλιόμετρα, ανάμεσα σε έξι πόλεις σε διαφορετικές ηπείρους, χωρίς να κοιτάξουν σε χάρτη.
  
Η έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι (λίγο περισσότεροι από τους μισούς) κάνουν υπολογισμούς αποστάσεων σαν η Γη να ήταν επίπεδη παρά στρογγυλή (στην πραγματικότητα είναι ελαφρώς συμπιεσμένη στους πόλους).

Αν ο πλανήτης μας γίνεται αντιληπτός από το νου μας (με το σχηματισμό της ανάλογης νοητικής εικόνας) ως ένα επίπεδο δύο διαστάσεων, όπως ένας χάρτης, τότε η απόσταση ανάμεσα σε δύο πόλεις θα είναι μια ευθεία γραμμή.

Αν όμως σκέφτεται κανείς τη Γη ως σφαίρα, τότε η απόσταση ανάμεσα σε δύο μέρη θα είναι μια καμπύλη γραμμή, η οποία είναι μακρύτερη από μια ευθεία γραμμή.
Επειδή πολλοί άνθρωποι «ξεχνούν» ότι η Γη είναι σχεδόν στρογγυλή, τείνουν συστηματικά να υποεκτιμούν τις αποστάσεις ανάμεσα σε δύο πόλεις ή σε άλλα μέρη πάνω στην υδρόγειο.
  
«Το 99% των ανθρώπων θεωρούν ότι η Γη φυσικά είναι στρογγυλή, επειδή το έμαθαν στο σχολείο, όμως ο νους τους κάνει με διαφορετικό τρόπο τους υπολογισμούς, σαν η Γη να ήταν επίπεδη», δήλωσε ο Κάρμπον.
Σύμφωνα με την έρευνα, λίγο πάνω από το 50% των ανθρώπων σκέφτονται και υπολογίζουν τις αποστάσεις σαν ο πλανήτης μας να ήταν επίπεδος, ενώ οι υπόλοιποι είναι λίγο-πολύ πιο ακριβείς και οι υπολογισμοί τους είναι πιο συνεπείς με το πραγματικό σχήμα της Γης.
  
Το αξιοπερίεργο είναι ότι το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο ενός ανθρώπου δεν φαίνεται να βελτιώνει την ικανότητά του να σκέφτεται «σφαιρικά», όπως επίσης δεν φαίνεται να παίζει ρόλο πόσο καλός είναι κανείς στη γεωγραφία και πόσες σχετικές γνώσεις έχει.

Ο βασικός παράγων που επηρεάζει αν κανείς σκέφτεται «επίπεδα» ή «σφαιρικά», είναι αν είχε ποτέ στη ζωή του κάποιου είδους προσωπική εμπειρία από το γεγονός της σφαιρικότητας της Γης.
Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, έχουν παρατηρήσει την καμπυλότητα του ορίζοντα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.