Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Βρετανός ερευνητής «μολύνει υπολογιστές με το χέρι του»


Ένας πανεπιστημιακός ερευνητής στη Βρετανία εισήγαγε έναν ιό υπολογιστών στο τσιπάκι που είχε εμφυτεύσει στο χέρι του και έδειξε ότι ο κακόβουλος κώδικας μπορεί να μεταδοθεί εύκολα στις συσκευές ελέγχου και τους υπολογιστές που αναγνωρίζουν το εμφύτευμα.

Ο ερευνητής προειδοποιεί τώρα ότι κενά ασφάλειας αυτού του είδους θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνα στο μέλλον αν τα εμφυτευμένα τσιπ χρησιμοποιηθούν ευρέως για ιατρικές ή άλλες εφαρμογές.

Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, ο Δρ Μαρκ Γκάσον του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ είχε εμφυτεύσει πέρυσι στον βραχίονά του ένα τσιπ RFID (αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων), μια βελτιωμένη εκδοχή των τσιπ ταυτοποίησης που εμφυτεύονται συχνά σε κατοικίδια ζώα.

Ο ερευνητής χρησιμοποιούσε πειραματικά το τσιπ για να ξεκλειδώνει πόρτες ασφάλειας και να ενεργοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, απλά πλησιάζοντας το χέρι του στην αντίστοιχη συσκευή αναγνώρισης.

Προκειμένου να δείξει ότι η τεχνολογία RFID έχει κενά ασφάλειας, ο Γκάσον μόλυνε επίτηδες το εμφύτευμα με έναν ιό και έδειξε ότι το τσιπ μπορεί με τη σειρά του να μολύνει συσκευές αναγνώρισης και ελέγχου, ή ακόμα και τα εμφυτεύματα άλλων ανθρώπων.

«Τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας συνοδεύονται από κινδύνους» σχολίασε ο ερευνητής στο BBC. Τα εμφυτεύματα RFID θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωής μας, θα μπορούσαν όμως να αποδειχθούν ευάλωτα «σε προβλήματα ασφάλειας και ιούς υπολογιστών» εξήγησε.

Όπως επισήμανε, η τεχνολογία RFID ήδη αξιοποιείται εμπορικά στις ΗΠΑ σε εμφυτεύματα που αποθηκεύουν το ιατρικό ιστορικό του κατόχου.

Ο Δρ Γκάσον πρόκειται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα του πειράματος στο Διεθνές Συμπόσιο για την Τεχνολογία και την Κοινωνία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αυστραλία.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1140625&lngDtrID=252