Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Ο Chrome καταργεί το http://Όπως όλα δείχνουν, η Google σχεδιάζει να αφαιρέσει από τη γραμμή διευθύνσεων του Chrome το πρόθεμα http:// που υπάρχει σε όλα τα URLs από τις απαρχές του Διαδικτύου. Ένας παρατηρητικός χρήστης της development build ανέφερε την απουσία του http:// ως πρόβλημα, για να λάβει ωστόσο μια απάντηση τύπου Microsoft: "this is not a bug, this is a feature".
Πολλοί χρήστες, πάντως, δε βλέπουν με καλό μάτι την πρωτοβουλία της Google. Ένα από τα προβλήματα που ανακύπτουν από την παράλειψη του http:// είναι η προβληματική λειτουργία του copy-paste. Με άλλα λόγια, δε δημιουργείται ενεργό link αν κάποιος κάνει αντιγράψει μια διεύθυνηση χωρίς το http:// και την επικολλήσει σε ένα έγγραφο ή μια φόρμα εισαγωγής. Η Google ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας το http:// στο clipboard, έτσι ώστε να εμφανίζεται αυτόματα στο paste. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα λύση, η οποία ωστόσο έχει ακόμα πολλά τεχνικά προβλήματα.
Τα άλλα δύο βασικά προθέματα, ftp:// και https://, παραμένουν κανονικά στον browser της Google. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι έτσι δημιουργείται σύγχυση και ζητούν από τη Google να μην υλοποιήσει τα σχέδιά της.