Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη


Την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα 30 ειδικευμένων ιατρών στο νοσοκομείο Βαλ ντε Χεμπρόν της Βαρκελώνης. Η επέμβαση, διάρκειας 22 ωρών, πραγματοποιήθηκε σε νεαρό που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο πριν από πέντε χρόνια.

Ο ασθενής αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην αναπνοή, την κατάποση και την ομιλία, δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας δρ Πέρε Μπαρέτ.

Στον νεαρό τοποθετήθηκαν νέοι μύες προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά σε μια επέμβαση που διήρκεσε 22 ώρες και πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου.

Το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με αυτό του ανώνυμου δότη, αλλά πλάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει έντονα το πρόσωπο του λήπτη πριν από τον τραυματισμό.

Ο ασθενής αναρρώνει ικανοποιητικά και αναμένεται ότι θα αρχίσει «να μιλά, να τρώει, να χαμογελά ακόμα και να γελά» μέσα σε λίγες εβδομάδες ζώντας μία ουσιαστική ζωή, σύμφωνα με τον Πέρε Μπαρέτ.
Περίπου δέκα μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όλες ήταν σε τμήματα του προσώπου και όχι στο σύνολο του υπογραμμίζουν οι Ισπανοί επιστήμονες.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1129083&lngDtrID=252