Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Νέα τεχνολογία υπόσχεται υψηλότερες χωρητικότητες αποθήκευσης



Το πανεπιστήμιο North Carolina ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει υψηλότερες χωρητικότητες αποθήκευσης από τις υπάρχουσες, αναφέροντας πως τα δεδομένα μιας ολόκληρης βιβλιοθήκης μπορούν να χωρέσουν σε ένα μόνο ολοκληρωμένο, μεγέθους μιας τετραγωνικής ίντσας.
Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις τελευταίες ανακαλύψεις στους "νανομαγνήτες", δηλαδή μαγνήτες μεγέθους μερικών nm, οι οποίοι ονομάζονται nanodots. "Δημιουργήθηκαν μαγνητικά nanodots που μπορούν να αποθηκεύσουν ένα bit το καθένας, ώστε σε μια τετραγωνική ίντσα να χωρούν 1 δισεκατομμύριο σελίδες πληροφοριών" λέει ο Dr Jay Narayan, καθηγητής επιστήμης υλικών και μηχανικής στο πανεπιστήμιο.
Τα nanodots αποτελούν καθαρούς μαγνήτες μεγέθους 6nm, που όλα προσανατολίζονται με ακρίβεια, επιτρέποντας στους προγραμματιστές την ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων. Τα καλά νέα είναι πως η τεχνολογία παραγωγής είναι χαμηλού κόστους, όμως το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτρέπει την χρήση τους στους σημερινούς υπολογιστές.