Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Οδηγώντας το αυτοκίνητο με τα... μάτια

Η οδήγηση αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Αποτελεί όμως μια δραστηριότητα που απαιτεί την ενεργοποίηση και τον συντονισμό πολλών ικανοτήτων, τόσο κινητικών όσο και αισθητηριακών, όπως συγκέντρωση της προσοχής, παρατηρητικότητα, ετοιμότητα αντιδράσεων, συντονισμένη κίνηση χεριών και ποδιών.

Και μολονότι η αυτοματοποίηση έχει διευκολύνει σημαντικά τους οδηγούς με αναπηρίες ή κινητικά προβλήματα, η οδήγηση εν τούτοις εξακολουθεί να αποτελεί ένα προνόμιο των σωματικά αρτιμελών ατόμων.

Πρόσφατα όμως μια ομάδα ερευνητών από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου παρουσίασε ένα πρωτοποριακό μοντέλο αυτοκινήτου που για να κινηθεί δεν απαιτείται καμιά παρέμβαση των ανθρώπινων χεριών! Ο οδηγός το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να πατάει το γκάζι και το φρένο και να έχει τα μάτια του... δεκατέσσερα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ένας υπολογιστής.

Το «Φάντασμα του Βερολίνου» («Spirit of Berlin»), όπως αποκαλούν οι ερευνητές το νέο όχημα που δημιούργησαν, είναι ένα μεταχειρισμένο Dodge, μοντέλο Caravan, που ανήκε σε έναν Καναδό με αναπηρία. Το 2006 αγοράστηκε από την Ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση ενός νέου ερευνητικού προγράμματος που θα οδηγούσε στη δημιουργία αυτόνομων αυτοκινήτων υψηλής ασφάλειας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=157129