Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ισλανδική Πομπηία!


Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και άλλες βορειοδυτικές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Κυπριακές Αερογραμμές προχώρησαν στην ακύρωση τεσσάρων επιπλέον απογευματινών και νυχτερινών πτήσεων τους προς και από Λονδίνο και Μπέρμιγχαμ.
Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν είναι:
CY326 Λάρνακα- Λονδίνο και CY333 Λονδίνο-Λάρνακα.
CY514 και CY515 Λάρνακα-Πάφος-Μπέρμιγχαμ-Πάφος-Λάρνακα.
Σήμερα το πρωί ακυρώθηκαν επίσης πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών από και προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Παρίσι, Αμστερνταμ, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ,πενήντα επτά συνολικά πτήσεις από και προς διάφορους προορισμούς της Βόρειας Ευρώπης από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, έχουν επηρεαστεί από το νέφος της στάχτης που έχει καλύψει το βρετανικό εναέριο χώρο λόγω της έκρηξης ηφαιστείου, που σημειώθηκε χθες στη νότια Ισλανδία.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «Σε σχέση με την αναβολή πτήσεων που προκλήθηκε μετά από τη χθεσινή έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία και την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας στάχτης στην ατμόσφαιρα, η κατάσταση για σήμερα 16 Απριλίου έχει διαμορφωθεί ως εξής: στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση 24 πτήσεων, εκ των οποίων οι 12 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 12 είναι αφίξεις» είπε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για πτήσεις από ή προς τα αεροδρόμια Heathrow, Gatwick, Birmingham, Manchester, Παρίσι, Φραγκφούρτη Βρυξέλλες, Βαρσοβία και Αμστερνταμ».

"Είναι σημαντικό", συνέχισε, "Να διευκρινιστεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν γενικά τις πτήσεις που έχουν επηρεαστεί και όχι κατά ανάγκη πτήσεις που έχουν ακυρωθεί. Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς το ταξιδιωτικό όπως επικοινωνεί απευθείας με τις αεροπορικές εταιρείες ή τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιβεβαιώνει την ώρα εκτέλεσης των πτήσεων για τις οποίες ενδιαφέρεται, πριν την προσέλευση του στα δύο Διεθνή Αεροδρόμια, Λάρνακας και Πάφου".

Εκπρόσωπος της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων, εκτίμησε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Η Eurocontrol εκτιμά ότι το περασμένο 24ωρο ακυρώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη πέντε έως έξι χιλιάδες πτήσεις.

Το 50% των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται ότι θα ματαιωθούν σήμερα σύμφωνα με εκτίμηση της Eurocontrol. Ο εναέριος χώρος της Βρετανίας θα παραμείνει κλειστός, στο μεγαλύτερο μέρος του, τουλάχιστον μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Θα επιτραπεί να πραγματοποιηθούν μόνο πτήσεις έκτακτης ανάγκης και, ενδεχομένως, ορισμένες πτήσεις από τη Βόρεια Ιρλανδία και τα Δυτικά Νησιά προς και από τη Γλασκόβη, το Εδιμβούργο και το Πρέστγουικ.

Από την μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έγινε γνωστό ότι το νέφος έφτασε στα βόρεια της χώρας και γύρω στις 03:00 το πρωί αναμένεται ότι θα καλύψει τον ουρανό πάνω από το Παρίσι και το Λουξεμβούργο.

Απομακρύνονται οι άνθρωποι από τις εστίες τους στην Ισλανδία

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ.

"Το σχέδιο εκκένωσης ξεκίνησε. Οκτακόσια άτομα απομακρύνονται εκ νέου" ανέφερε ό εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Βίτιρ Ρέινισον. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους την Τετάρτη, αμέσως μετά την έκρηξη.

"Πιστεύουμε ότι σπίτια και γέφυρες απειλούνται με κατάρρευση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.