Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Έρευνα: Έξυπνος δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι!

Έρευνα: Έξυπνος δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι!
Μπορεί η παροιμία να ισχυρίζεται ότι «έξυπνος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», ωστόσο οι ερευνητές του Κέντρου Νευροαπεικόνησης στο University College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η ευφυΐα δεν παραμένει στατική αλλά εξελίσσεται και παρουσιάζει διακυμάνσεις την περίοδο της εφηβείας.
Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι ο δείκτης IQ δεν αλλάζει σημαντικά κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Ωστόσο, η έρευνα σε μια σειρά από εφήβους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νature, έδειξε ότι οι διανοητικές ικανότητες
αναπτύσσονται όσο περνούν τα χρόνια.
«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για εκείνους που μπορεί να αναπτύξουν τις διανοητικές δυνατότητές τους, αλλά και προειδοποίηση για όσους φαίνονται ιδιοφυίες σε μικρή ηλικία, αλλά δεν διατηρούν τις ίδιες ικανότητες με την πάροδο των ετών», σχολίασαν  οι ερευνητές στο περιοδικό.
Ένας από τους εφήβους που συμμετείχαν στην έρευνα, πάντως, επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά της: είχε χαμηλό ποσοστό IQ στις αρχικές μετρήσεις, στο σχολείο δεν τα πήγαινε καλά στα μαθηματικά, ωστόσο πλέον κατάφερε όχι απλά να περάσει στο Πανεπιστήμιο αλλά πλέον να κάνει διδακτορικό στη Μηχανολογία Υπολογιστών.
«Πιστεύω ότι η αλλαγή επήλθε όταν άρχισα να ασχολούμαι στο σχολείο με μαθήματα που μου άρεσαν και προκαλούσαν το ενδιαφέρον μου, οπότε όλα μου φαίνονταν πλέον ευκολότερα», λέει ο ίδιος σήμερα στο BBC...