Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

To Google+ απέναντι στο Facebook

Έναν άλλο τρόπο κοινωνικής δικτύωσης δοκιμάζει η Google κόντρα σε αυτόν που γνωρίσαμε μέσω του MySpace, του Facebook ή άλλων δημοφιλών σάιτ. Το Google+ ξεκινά δίνοντας τη δυνατότητα ομαδοποίησης των φίλων για επιλεκτική επικοινωνία, αυτόματης ενημέρωσης δηλώνοντας ενδιαφέροντα, διαδικτυακού chat για επικείμενες εξόδους, άμεσης μεταφοράς φωτογραφιών από το κινητό στο Web για  επιλεγμένους «κύκλους» φίλων καθώς και ομαδικών συζητήσεων. Τα Like υποκαθιστούν οι ψήφοι +1.

Το πρότζεκτ ονομάζεται Google+ και προς το παρόν οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε περιορισμένο κύκλο χρηστών (με προσκλήσεις που έχουν ήδη διανεμηθεί).

Με την υπηρεσία αυτή, η Google δίνει στους χρήστες τα εργαλεία ώστε να ομαδοποιούν τους φίλους τους (Circles-Κύκλοι) ώστε να αποφεύγουν το μοίρασμα προσωπικών ενημερώσεων σε όλους τους φίλους ανεξαιρέτως, αναγνωρίζοντας ότι ένα μήνυμα μπορεί να απευθύνεται στον παλιόφιλο από τη σχολή όχι όμως στον εργοδότη ή τον συνάδελφό σου. Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου για την συγκεκριμένη υπηρεσία, «Μπορείτε να κάνετε προσθήκη ατόμων σε διαφορετικούς κύκλους για να κάνετε κοινή χρήση πληροφοριών με κάποια ομάδα. Τα άτομα που ανήκουν στους κύκλους σας (αλλά όχι το όνομα του κύκλου) θα εμφανίζονται σε άλλα άτομα στο Προφίλ σας στο Google, εκτός αν επιλέξετε να μην εμφανίζονται αυτές οι πληροφορίες. Μπορείτε να διαχειριστείτε τα άτομα που ανήκουν στους κύκλους σας.»

Είναι προφανές ότι η Google επιχειρεί να αξιοποιήσει την κριτική που έχει δεχτεί το Facebook για την πολιτική απορρήτου των μελών του και να κερδίσει τις προτιμήσεις διευκολύνοντας τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, η πολιτική του Google+ «μπερδεύεται» με την πολιτική του Google για την τήρηση Προφίλ στο Google, την οποία όσοι χρησιμοποιούν κάποιες υπηρεσίες, όπως το Gmail, έχουν ήδη αποδεχτεί χωρίς να αντιλαμβάνονται αυτόματα τις συνέπειες από τη διεύρυνση των υπηρεσιών. Έτσι, για παράδειγμα, θα πρέπει κανείς να προσέξει ότι προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το Google+, θα πρέπει να έχετε δημόσιο Προφίλ Google το οποίο να είναι ορατό στους άλλους χρήστες και το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τοόνομα που έχετε επιλέξει για το προφίλ. Αυτό το όνομα θα χρησιμοποιείται σε όλες τις υπηρεσίες της Google και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο όνομα που έχετε χρησιμοποιήσει κατά την κοινή χρήση περιεχομένου, στα πλαίσια του Λογαριασμού σας στο Google. Μάλιστα, «Ενδέχεται να προβάλουμε την ταυτότητα του Προφίλ σας Google σε άτομα που γνωρίζουν τη διεύθυνσή σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες πληροφορίες αναγνώρισης της ταυτότητάς σας». Πάντως, οι πρώτοι χρήστες επισημαίνουν ότι το επίμαχο όνομα δεν απαιτείται να είναι και το πραγματικό.



Επίσης, παρέχει τα εργαλεία για το λεγόμενο Hangout («Στέκια»), όπου ο χρήστης δηλώνει την πρόθεσή του να βγει έξω και περιμένει διαδικτυακή ανταπόκριση πρόσωπο με πρόσωπο.
Η υπηρεσία περιλαμβάνει επίσης τα λεγόμενα Sparks, όπου ο χρήστης δηλώνει τα ενδιαφέροντά του και λαμβάνει αυτόματα ενημερώσεις για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του, το οποίο μπορεί να μοιραστεί με όλους ή κάποιους από τους «κύκλους» των φίλων του.

Επίσης, μέρος της υπηρεσίας είναι το αυτόματο ανέβασμα φωτογραφιών από smartphone στο Google+ (Instant Upload) προς τέρψη όλων ή κάποιων από τους «κύκλους» του μέλους («δεν είναι εύκολο να ανεβάσεις φωτογραφίες στο Web»). Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της υπηρεσίας, «Όταν χρησιμοποιείτε το Google+ στην κινητή συσκευή σας, το Google αναγνωρίζει την τοποθεσία σας για την παροχή της υπηρεσίας (όπως για την εμφάνιση δημοσιεύσεων κοντά σε εσάς). Όταν δημοσιεύετε περιεχόμενο στο Google+ από την κινητή συσκευή σας, μπορείτε να εξαιρεθείτε από την αναγνώριση και την εμφάνιση της τοποθεσίας σας ανά ανάρτηση ή να επιλέξετε να εξαιρεθεί η τοποθεσία σας από όλες τις αναρτήσεις σας. Όταν κάνετε αναρτήσεις από μία συσκευή η οποία δεν είναι κινητή, μπορείτε να επιλέξετε να γίνεται προσθήκη της τοποθεσίας σας ανά ανάρτηση. Ενδέχεται να εμφανίσουμε αναρτήσεις στις οποίες έχετε εμφανίσει την τοποθεσία σας σε χρήστες που επιθυμούν να κάνουν προβολή αναρτήσεων του Google+ "κοντά" στην τοποθεσία στην οποία δημιουργήσατε την ανάρτηση. Αυτές οι αναρτήσεις θα είναι ορατές μόνο από τους χρήστες με τους οποίους έγινε κοινή χρήση του περιεχομένου.» Επίσης, αφού κάποιος κάνει προσθήκη μιας ετικέτας με το όνομά σας σε μια φωτογραφία ή κάποιο βίντεο σε κοινή χρήση, μπορείτε να επιλέξετε να καταργήσετε την ετικέτα.

Τέλος, το Huddle αφορά στη δυνατότητα δημιουργίας ομαδικών συζητήσεων με επιλεκτική συμμετοχή φίλων στο ίδιο θέμα («πώς θα αποφασίσει μια ομάδα έξι ανθρώπων ποιά ταινία θα δουν;»)

in.gr