Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Την ημέρα που «κρέμασε» το Internet


To 1997 το Internet αναπτυσσόταν με ταχύτατους ρυθμούς. Στα τέλη Μαρτίου του 1997 καταχωρήθηκε, με το bonnyview.com, το εκατομμυριοστό domain ενώ το διαδίκτυο μετατρεπόταν σε σημαντικότατο οικονομικό παράγοντα, φέρνοντας επανάσταση στο εμπόριο και τις τηλεπικοινωνίες. 
Η αποκεντρωμένη δομή του παγκοσμίου δικτύου έδειχνε ικανή να αντέξει οποιοδήποτε φόρτο και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όμως
στις 17 Ιουλίου εκείνου του έτους φάνηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Το Domain Name System (DNS) φρόντιζε (και φροντίζει) ώστε σε κάθε διεύθυνση IP στο Internet να αντιστοιχεί μια ονομασία. Και αυτό γίνεται μέσω των root nameservers, 13 συστημάτων που βρίσκονται στο κέντρο του DNS. Ωστόσο το πρωί της 17ης Ιουλίου ένα πρόβλημα στο software της εταιρείας Network Solutions, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των domains .com-, .net- και.org-, προκάλεσε ένα λάθος στη βάση δεδομένων των διευθύνσεων. Ο τεχνικός βάρδιας αγνόησε την προειδοποίηση του συστήματος και φόρτωσε, όπως κάθε μέρα, τα δεδομένα της βάσης στους επτά από τους 13 rootservers.

Έτσι ξεκίνησε το χάος: για ώρες ένα μεγάλο κομμάτι σελίδων του Web δεν ήταν προσπελάσιμο, τα emails συσσωρεύονταν και το Διαδίκτυο ήταν πολύ κοντά σε ένα γενικό μπλακ άουτ. Τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν μόλις η Network Solutions φόρτωσε ένα σωστό backup.

Εκείνη την ημέρα καταγράφηκε το μεγαλύτερο «κρέμασμα» του Internet στην ιστορία του ενώ κατέρριψε και το μύθο ότι δεν πρόκειται να «κρεμάσει» ποτέ.

inews.gr