Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Παρουσίαση του Google+


Εδώ και 2 ημέρες έχω τη χαρά να χρησιμοποιώ το νέο social network της Google, το Google+. Μπορώ να πω ότι έχω σχηματίσει μία πολύ καλή άποψη για την πλατφόρμα και μάλιστα θεωρώ ότι θα πετύχει το σκοπό της. Ακόμα και αν ο σκοπός του Google+ είναι μακροπρόθεσμα να κερδίσει το Facebook, πιστεύω πως θα το κάνει.
Το Google+ σε καμία περίπτωση δε θα αποδειχθεί ούτε Buzz ούτε Wave. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα. Η εταιρεία έχει μελετήσει και έχει δουλέψει πολύ πάνω στο κομμάτι του ασφαλές sharing. Έχει επίσης προσαρμόσει τα Circles, τα Hangouts και τα Sparks έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή.
Ας δούμε όμως τι κρύβει το Google+, ξεκινώντας από το μενού πλοήγησης. Στο πάνω μέρος της οθόνης, κάτω από τη μαύρη μπάρα της Google και δίπλα στο λογότυπο της νέας πλατφόρμας είναι τοποθετημένα 4 κουμπιά (εικονίδια) τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τη δομή του δικτύου. Τα κουμπιά αυτά είναι το Home, το Photos, το Profile και το Circles. Στα δεξιά τους βλέπουμε το πεδίο αναζήτησης επαφών.
Η αρχική σελίδα (Home) είναι ο stream του Google+, το αντίστοιχο news feed που συναντάμε στο Facebook και θέλει λίγη συνήθεια, καθώς διαφέρει από τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Για να μοιραστούμε κάτι με κάποια επαφή μας, δεν πρέπει να πάμε στο προφίλ και να το ποστάρουμε, όπως έχουμε συνηθήσει. Αντιθέτως, γράφουμε ή τοποθετούμε την εικόνα ή το σύνδεσμο στο stream μας και απλώς επιλέγουμε με ποια άτομα θα το μοιραστούμε. Φυσικά οι χρήστες μπορούν είτε να σχολιάσουν, είτε να κάνουν +1 οτιδήποτε κάνουμε share.
Με κάθε σας ανάρτηση στο stream, έχετε τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσετε και το location σας. Για παράδειγμα,
και όπως θα βλέπετε στο παραπάνω screenshot, στο τελευταίο μου post έκανα share την περιοχή μου. Η εισαγωγή link, εικόνας και βίντεο γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο απλώς πατώντας το αντίστοιχο εικονίδιο μέσα στο stream.
Στα αριστερά της οθόνης του Google+ stream είναι τοποθετημένη μία πλευρική μπάρα στην οποία υπάρχουν οι κύκλοι επαφών (circles), που με το πάτημά τους φιλτράρονται οι αναρτήσεις που βλέπουμε. Λίγο πιο κάτω, συναντάμε τα sparks ή αλλιώς τα ενδιαφέροντά μας. Όπως βλέπετε, έχω επιλέξει να ενημερώνομαι για 4 θέματα: social networking, digital marketing, social media, fitness. Εάν για παράδειγμα πατήσω το social media (παρακάτω εικόνα), τότε το Google+ θα μου εμφανίσει μία σειρά από προτεινόμενες ειδήσεις, βίντεο και αναρτήσεις σχετικά με το θέμα.
Φυσικά, από τη νέα πλατφόρμα της Google δε θα μπορούσε να λείπει το chat. Η λίστα των Google chat επαφών βρίσκεται κάτω αριστερά, ενώ το πλαίσιο συνομιλίας εμφανίζεται στο κάτω δεξιά σημείο της οθόνης.
Όσο για τους fans των συνομιλιών μέσω κάμερας, το Google+ έχει προνοήσει και έχει να παρουσιάσει τα Hangouts. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα hangout (από το μενού δεξιά), και οι επαφές που θα επιλέξετε θα δουν στο stream τους εσάς να τους στέλνετε κάποιο μήνυμα μέσω της κάμερας σας. Με τον τρόπο αυτό μία video συνομιλία μπορεί να αρχίσει, θυμίζοντας λίγο από Skype.
Δίπλα από το Home (το stream βασικά), υπάρχει το εικονίδιο Photos που δίνει πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα άλμπουμ των επαφών μας. Επίσης, εκεί διαχειριζόμαστε τις δικές μας φωτογραφίες.
Πατώντας στο κουμπί «Profile», στο μενού πλοήγησης, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο από το να δούμε το δικό μας προφίλ. Εκτός από τη φωτογραφία και τις μικρογραφίες κάποιων επαφών μας που βρίσκονται στο αριστερό τμήμα της οθόνης, παρατηρούμε ότι η σελίδα του προφίλ έχει 6 διαφορετικά tabs με προφανές περιεχόμενο το καθένα: Posts, About, Photos, Videos, +1′s και Buzz.
Στα Posts εμφανίζεται οτιδήποτε έχουμε μοιραστεί, στο About υπάρχουν οι προσωπικές μας πληροφορίες (επάγγελμα, μόρφωση κλπ.), στις Photos αποκτούμε πρόσβαση στα άλμπουμ μας και στα Videos φαίνονται τα βίντεο που έχουμε ανεβάσει. Το tab «+1′s» εμφανίζει τη λίστα με τις ιστοσελίδες που έχουμε επισημάνει με +1, ενώ το Buzz δείχνει την αντίστοιχη λίστα για το Google Buzz.
Το τελευταίο από τα 4 κουμπιά του μενού είναι και αυτό που δίνει ταυτότητα στο Google+. Ο λόγος για τα Circles. Εκεί με ένα απλό drag and drop σέρνουμε τις επαφές μας στον αντίστοιχο κύκλο. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ομαδοποιημένες τις επαφές μας ώστε να μοιραζόμαστε ο,τι θέλουμε σε αυτούς που θέλουμε. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται στο παρακάτω screenshot, έχω φτιάξει έναν circle «Gugoo.gr» όπου έχω τους συνεργάτες μου. Έτσι, όταν θέλω να προτείνω μία είδηση που είναι υποψήφια να μπει στο Gugoo.gr, θα την κάνω share μόνο στον συγκεκριμένο κύκλο, ώστε να είναι ορατή σε αυτούς που πρέπει.
Αυτή είναι η πρώτη γεύση από το Google+. Όπως θα καταλάβατε και από το ύφος του άρθρου μου, ποντάρω πολλά στη νέα προσπάθεια της Google να χτυπήσει το Facebook. Αυτή τη φορά δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο social network με έμφαση στο επιλεκτικό και εύκολο sharing (μέσω των circles) και στη στοχευμένη και άμεση ενημέρωση (μέσω των sparks).
Σίγουρα, είναι πάρα πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε το Google+ νικητή, καθώς βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά ειλικρινά θεωρώ ότι δεν του λείπει τίποτα. Ειδικά όταν αρχίσουν να ενσωματώνονται σε αυτό και άλλες υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail (για προσωπικά μηνύματα ίσως), το Adsense (για διαφημίσεις), τα Maps (τρέμε Foursquare) και τα Games, τότε το Facebook (και όχι μόνο) θα πρέπει να νιώθει ότι απειλείται πραγματικά.
Ευάγγελος Τσελέντης-
http://www.gugoo.gr/