Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μανδύας θα μας κάνει αόρατους

Μανδύας θα μας κάνει αόρατους

Τόσο στο μάτι, όσο και στο χρόνο!

Ερευνητές κατασκεύασαν τον πρώτο μανδύα που δεν θα μας κάνει αόρατους μόνο στο μάτι, αλλά και στο χρόνο.

Μια ομάδα φυσικών κατάφερε και έστειλε μια ακτίνα φωτός μέσα από δύο φακούς «χρόνου», οι οποίοι επιβράδυναν και συμπίεσαν την ακτίνα για το διάστημα ανάμεσα τους. 

Αυτό δημιούργησε ένα κενό στο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου όποια γεγονότα λάβουν χώρα θα είναι σαν μην συνέβησαν ποτέ.

Οι θεατές θα βλέπουν κάτι άλλο, ενώ πίσω από τον μανδύα θα διαδραματίζεται κάτι τελείως διαφορετικό. 

Μέχρι στιγμής η συσκευή λειτουργεί μόνο για 110 νανοδευτερόλεπτα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το καλύτερο που θα μπορούν να επιτύχουν προς το παρόν είναι 120 μικροδευτερόλεπτα. 

Η επιστημονική κοινότητα το υποδέχθηκε με περίσσεια χαρά, το χαρακτήρισε ως πρωτοπόρο από μια σειρά συσκευών και φυσικά ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις. 

Μέχρι τώρα συσκευές ή μανδύες που καθιστούσαν τους κατόχους αόρατους έχουμε συναντήσει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ή έστω φαντασίας. Σε λίγο καιρό όμως θα μπορούμε να το αγοράζουμε από το πολυκατάστημα ηλεκτρονικών στη γειτονιά μας. 

Όπως ένας αόρατος μανδύας παραμορφώνει τα φωτόνια για να αποκρύψει το περιεχόμενό του, έτσι περίπου και ένας «χρονικός» μανδύας στηρίζεται στη διαχείριση των ακτίνων του φωτός για να επιτύχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. 

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι αντί να «λυγίζει»το φως, η νέα αυτή συσκευή επιβραδύνει και επιταχύνει το φως ώστε να δημιουργήσει ένα κενό μέσα στο οποίο ο χρόνος πρακτικά θα σταματά και τα πράγματα για τον εξωτερικό παρατηρητή θα εξαφανίζονται. 

Η επιστημονική ιστοσελίδα Popsci.com έδωσε μια πιο περιγραφική και απλή εξήγηση ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργία της συσκευής. Παρομοίωσε το φαινόμενο σαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο. 

Για να δημιουργήσεις έναν κενό σε αυτόν, επιβραδύνεις τα αυτοκίνητα στο ένα σημείο και επιταχύνεις τα άλλα από ένα σημείο και κάτω. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα κενό, στο οποίο ό,τι διαδραματιστεί δεν υπάρχει κανείς για να καταγράψει τι γίνεται. 

Η ανακάλυψη έγινε από μία ομάδα στο πανεπιστήμιο Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες και έρχεται σαν συνέχεια σε μία σειρά παρόμοιων συσκευών. 

newsbeast.gr