Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Αν ο Μότσαρτ έκανε... ηλιοθεραπεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αν ο Μότσαρτ είχε μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, θα ζούσε περισσότερα χρόνια. Διαβάστε τι ανακάλυψαν


Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, από μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ''Medical Problems of Performing Artists'', ο διάσημος Αυστριακός συνθέτης Αμαντέους Μότσαρτ θα ζούσε περισσότερο αν
έκανε ηλιοθεραπεία. Ρόλο κλειδί στην υπόθεση έχει η βιταμίνη D.
Ο Μότσαρτ πέθανε σε ηλικία 35 ετών, από τότε πολυάριθμες έρευνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους του πρόωρου θανάτου του.
Η ταφή του σώματός του έγινε τρεις ημέρες μετά το θάνατό του, ενώ η νεκροψία δεν πραγματοποιήθηκε, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Ο συνθέτης έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και είχε υποστεί πολλές λοιμώξεις τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Η πληροφορία αυτή ήταν καταλυτική και προκάλεσε το ενδιαφέρον του William Grant, συνταξιούχου φυσικού της NASA και του δρ. Stefan Pilz, οι οποίοι πιστεύουν ότι ίσως υπήρχε μία υποκείμενη αιτία για τις συνεχείς λοιμώξεις.
Αναζήτησαν στοιχεία, έκαναν πολλές έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για όλα ευθύνεται η απουσία της βιταμίνης D.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Βρίσκεται σε τροφές, όπως ο σολομός, αλλά το σώμα είναι σε θέση να την παράξει όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β.
Ο Μότσαρτ, ο οποίος ζούσε σε ένα σπίτι ψηλά στο βουνό, δεν είχε επαρκή έκθεση στον ήλιο λόγω της περιοχής. Είναι επίσης γνωστό ότι ο συνθέτης επέλεγε τις νυχτερινές ώρες για να δουλεύει, ενώ κοιμόταν την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην τον ''βλέπει'' ο ήλιος.
Τα τελευταία χρόνια η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, με κυριότερη αυτή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί η θεωρία για τη βιταμίνη σε σχέση με τον πρόωρο θάνατο του Μότσαρτ, οι ερευνητές είναι σχεδόν σίγουροι ότι λίγη ηλιοθεραπεία δε θα έβλαπτε τον ταλαντούχο συνθέτη.
news247.gr