Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ενα spa με... θαυματουργά ψάρια

Τα ψάρια Garra rufa γνωστά και ως «Doctor Fish» (δηλαδή «Ψάρι - γιατρός») εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1800 στις πηγές της μικρής πόλης Κανγκάλ στην Τουρκία.

Πρώτα τα πόδια πλένονται και τοποθετούνται σε μικρά ενυδρεία όπου βρίσκονται 1.000 ψάρια, τα οποία αναλαμβάνουν δράση καθαρίζοντας τα πόδια από τα νεκρά κύτταρα
Πρώτα τα πόδια πλένονται και τοποθετούνται σε μικρά ενυδρεία όπου βρίσκονται 1.000 ψάρια, τα οποία αναλαμβάνουν δράση καθαρίζοντας τα πόδια από τα νεκρά κύτταρα

Στα συγκεκριμένα ψάρια, που δεν έχουν δόντια, αρέσει να τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, ενώ θεωρείται ότι το σάλιο τους περιέχει ένα ένζυμο, το dithranol, το οποίο έχει θεραπευτική επουλωτική δράση.

Τη φυσική τάση των πλασμάτων με λέπια για... απολέπιση του ανθρώπινου σώματος «εκμεταλλεύτηκαν» με επιτυχία δεκάδες ινστιτούτα αισθητικής και περιποίησης στην Ανατολή, ενώ τα τελευταία χρόνια ο εξωτικός τρόπος χαλάρωσης άρχισε να αναπτύσσεται επιχειρηματικά στην Ευρώπη και πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα.

Τις υπηρεσίες των μικρών ψαριών παρέχει ένα πρωτότυπο ινστιτούτο «σπα» στη Ρόδο. Σύντομα θα ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο στην Καλαμάτα.

Λέγεται ότι η θεραπευτική δύναμη των συγκεκριμένων ψαριών διαπιστώθηκε όταν δύο αδέρφια ανακάλυψαν στις πηγές Κανγκάλ το πόσο διασκεδαστικό είναι να αφήνουν τα μικρά ψαράκια να γλείφουν τα πόδια τους.

Υστερα από καθημερινό παιχνίδι με εκατοντάδες από αυτά τα ψάρια, το ένα από τα δύο παιδιά θεραπεύτηκε από δερματική πάθηση από την οποία έπασχε. Από τότε παρατηρήθηκε ότι τα «Garra rufa» έχουν ιαματικές ιδιότητες για παθήσεις του δέρματος, μυϊκά τραύματα, ασθένειες των συνδέσμων, ρευματικές και νευρολογικές ανωμαλίες, ενώ οι πηγές του Κανγκάλ προσέφεραν ανακούφιση σε χιλιάδες ανθρώπων που είχαν ψωρίαση ή εκζέματα.