Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μόρια άνθρακα με μορφή... ποδοσφαιρικής μπάλας


Καναδοί, Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον «τρίτο τύπο» άνθρακα, που αποτελείται από τρισδιάστατα σφαιρικά μόρια σε σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου και έχουν τη χαρακτηριστική ονομασία buckyballs.


Αντίθετα με τον γραφίτη και το διαμάντι - τους άλλους δύο τύπους άνθρακα - που συναντώνται ευρέως στη Γη, τα μόρια-μπάλες είχαν δημιουργηθεί μόνο σε επιστημονικά εργαστήρια πριν από 25 χρόνια και η ύπαρξή τους δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στο σύμπαν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές, υπό τον Γιαν Κάμι του καναδικού πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, αναφέρουν σε σχετική μελέτη που παρουσίασαν στο περιοδικό Science, ότι χρησιμοποίησαν το υπέρυθρο τηλεσκόπιο "Σπίτσερ" της NASA για να εντοπίσουν τα buckyballs.

Όπως τονίζουν, τα εντόπισαν σε ένα νέφος κοσμικής σκόνης που περιβάλλει ένα μακρινό άστρο, στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, σε απόσταση περίπου 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν κάτι άλλο, όταν τυχαία ανίχνευσαν την υπέρυθρη "υπογραφή" κάποιων αντικειμένων, τα οποία, μετά από εξέταση, αποδείχτηκε ότι ήσαν τα μόρια του "τρίτου τύπου" άνθρακα.

Τα buckyballs είναι μόρια αποτελούμενα 60 άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε εναλλασσόμενα πενταγωνικά και εξαγωνικά σχήματα κι ενωμένα μαζί σε μια σφαίρα, που έχουν πάρει το όνομα του διάσημου αρχιτέκτονα και εφευρέτη Μπακμίνστερ Φούλερ, δημιουργού του γεωδαιτικού θόλου στον οποίο μοιάζουν πολύ τα μόρια.

Πλέον, οι επιστήμονες επιδιώκουν να ανακαλύψουν ποιο ποσοστό του άνθρακα του σύμπαντος βρίσκεται "κλειδωμένο" σε αυτά τα σφαιρικά μόρια, καθώς επίσης να αξιοποιήσουν τις γνωστές ιδιότητές τους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=186252