Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τεστ βλέπει τον καρκίνο προτού «γεννηθεί»

Ενα απλό τεστ αίματος θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη καρκίνου, ακόμη και προτού σχηματιστεί ο καρκινικός όγκος. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ οι οποίοι ανέπτυξαν τη νέα εξέταση μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Οncimmune. Το τεστ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αμερική μέσα στον Ιούνιο, ενώ η εμφάνισή του στην Ευρώπη θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Το τεστ που αρχικώς θα χρησιμοποιείται για ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα ονομάζεται ΕarlyCDΤ-Lung και είναι το πρώτο που εντοπίζει με ακρίβεια τα σήματα που στέλνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου καθώς ο καρκίνος «εκκολάπτεται». Σύμφωνα με μελέτες, τέτοιου είδους σήματα μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και πέντε χρόνια πριν από τον εντοπισμό όγκων. Κατανοεί λοιπόν κάποιος εύκολα ότι η εξέταση θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρεμβαίνουν πολύ έγκαιρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κάτι άκρως σημαντικό, αφού σήμερα η διάγνωση σχετικά με μορφές καρκίνου όπως του πνεύμονα, του παγκρέατος αλλά και του οισοφάγου αργεί τόσο πολύ ώστε τις περισσότερες φορές να αποτελεί απλώς την επιβεβαίωση του επικείμενου τέλους του ασθενούς. Η νέα εξέταση που αναπτύχθηκε ύστερα από 15 χρόνια μελέτης θα χρησιμοποιηθεί αρχικώς για τον διαγνωστικό έλεγχο σε καπνιστές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, σε συνδυασμό με τις συμβατικές εξετάσεις.

Το τεστ εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο αποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στα πρώτα μοριακά σημάδια του καρκίνου. Ερευνες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του καρκίνου αφορά την παραγωγή αντιγόνων από μη φυσιολογικά κύτταρα. Τα αντιγόνα κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά παράγοντας τεράστιες ποσότητες αυτοαντισωμάτων. Ανιχνεύοντας αυτή τη δραστηριότητα και εντοπίζοντας ποιος συνδυασμός μοριακών σημάτων μαρτυρεί την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου καρκίνου, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το εύκολο τεστ.

Με βάση αυτή τη λογική αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή και ένα τεστ αίματος για τον καρκίνο του μαστού, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά ανίχνευσης του 90% των συμπαγών όγκων.

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί δοκιμές του τεστ, το οποίο κοστίζει περί τα 350 ευρώ, σε περισσότερα από 8.000 άτομα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=335155&dt=02/06/2010