Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Οι άνδρες διαβάζουν καλύτερα τους χάρτες αλλά οι γυναίκες θυμούνται διαδρομές

Οι γυναίκες μπορεί, ως γνωστόν, να μην τα καταφέρνουν πολύ καλά στο διάβασμα ενός χάρτη, αλλά τελικά είναι καλύτεροι πλοηγοί σε σχέση με τους άνδρες και είναι πιο δύσκολο να χαθούν σε ένα μέρος, αρκεί να το έχουν ξαναεπισκεφθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μεξικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες υπερτερούν όταν πρόκειται να βρουν, με τη βοήθεια ενός χάρτη, ένα μέρος που δεν έχουν ξαναπάει ποτέ πριν, ενώ οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες να βρίσκουν το δρόμο, όταν επιστρέφουν σε ένα γνωστό μέρος, επειδή θυμούνται καλύτερα τις γνώριμες διαδρομές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στο να θυμούνται σημεία-ορόσημα σε έναν τόπο κι έτσι μπορούν να χαράξουν στο μυαλό τους καλύτερα μια διαδρομή. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την ικανότητα στους διαφορετικούς ρόλους που τα δύο φύλα υιοθέτησαν στις πρώιμες κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα πιστεύεται ότι ξεκίνησαν να εμφανίζονται κατά την Πλειστόκαινο εποχή, που άρχισε πριν από 2,5 εκατ. χρόνια και τελείωσε πριν από 12.000 χρόνια. Ενώ οι άνδρες έπρεπε συνεχώς να μετακινούνται, ακολουθώντας τα άγρια ζώα, σε καινούρια και άγνωστα μέρη για να βρουν τη λεία τους, οι γυναίκες κινούνταν συνήθως σε γνώριμα μέρη, όπου έπρεπε να θυμούνται με λεπτομέρεια τις καλύτερες τοποθεσίες για τη συλλογή φρούτων, καρπών κ.α.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=158556