Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ξαδέλφια οι βάτραχοι με τους ανθρώπους!

Τι κοινό έχουν οι βάτραχοι με τους ανθρώπους; Την απάντηση δίνουν 48 επιστήμονες που βασίστηκαν στην ανάλυση του γονιδιώματος του πρώτου αμφίβιου, ενός αφρικανικού βατράχου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, ο άνθρωπος και ο βάτραχος είναι… ξαδέλφια!

Ο βάτραχος (Xenopus tropicalis), ο οποίος ζει στην Υποσαχάρια Αφρική, έρχεται να προστεθεί έτσι σε μια ολοένα και πιο μακρά αλυσίδα άνω των 175 οργανισμών, των οποίων έχει αποκωδικοποιηθεί πλέον το γονιδίωμα. Το πιο εκπληκτικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το πόσο συγγενικός εμφανίζεται ο γενετικός κώδικας του βατράχου με αυτόν του ανθρώπου, του ποντικιού και της κότας. Μεγάλα τμήματα του DNA σε πολλά χρωμοσώματα του βατράχου έχουν τα γονίδιά τους διευθετημένα με την ίδια ακριβώς σειρά, όπως των άλλων θηλαστικών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι μεγάλες γενετικές αλληλουχίες έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με πριν από 360 εκατ. χρόνια, όταν υπολογίζεται ότι έζησε ο τελευταίος κοινός πρόγονος των αμφίβιων, των πουλιών και των θηλαστικών.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος του βατράχου αναμένεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών του ανθρώπου, επειδή διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια του βατράχου είναι σε ποσοστό περίπου 80% κοινά με τα ανθρώπινα γονίδια που σχετίζονται με διάφορες αρρώστιες.