Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τα όνειρα βοηθούν στην εκμάθηση


Ένας υπνάκος αμέσως αφού μάθει κανείς κάτι καινούργιο, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απομνημόνευσή του, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ.
Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι όσοι ονειρεύονται κάποια εργασία, μπορούν να την εφαρμόσουν καλύτερα όταν ξυπνήσουν, από κάποιον που δεν έχει κοιμηθεί ή δεν ονειρεύεται.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να αποστηθίσουν το σχεδιάγραμμα ενός 3D λαβύρινθου του υπολογιστή ώστε να καταφέρουν να βρουν το δρόμο τους στον εικονικό χώρο, αρκετές ώρες αργότερα. Όσοι κοιμήθηκαν έστω και για λίγο και κυρίως όσοι είδαν στο όνειρό τους την εργασία αυτή, βρήκαν τον δρόμο τους γρηγορότερα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα όνειρα είναι ένα σημάδι ότι τα ασυνείδητα τμήματα του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά ώστε να επεξεργαστούν τις πληροφορίες της εργασίας.
Ο καθηγητής Ρόμπερτ Στίκγκολντ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα όνειρα ενδέχεται να αποτελούν σημάδι πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το ίδιο πρόβλημα σε πολλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο: “Τα όνειρα ενδέχεται να αντανακλούν την προσπάθεια του εγκεφάλου να βρει συσχετισμούς της μνήμης που θα του φανούν χρήσιμοι στο μέλλον”.
Η ερευνήτρια Έριν Γουάμσλεϊ, υποστηρίζει πως η μελέτη υποδεικνύει ότι το μη συνειδητό κομμάτι του μυαλού μας ασχολείται με πράγματα που θεωρεί σημαντικότερα.
“Κάθε μέρα συλλέγουμε και συναντούμε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και νέων εμπειριών”, επισημαίνει η ίδια και προσθέτει: “Φαίνεται σαν τα όνειρά μας να κάνουν την ερώτηση «Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την πληροφορία για να ενημερώσω τη ζωή μου;»
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν τρόποι για να επωφεληθούν από αυτό το φαινόμενο ώστε να βελτιωθεί η εκμάθηση και η μνήμη. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορεί να είναι καλύτερο να μελετούν σκληρά πριν τον ύπνο ή να πρέπει να κοιμούνται λίγο μετά το απογευματινό διάβασμα.