Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ο Αϊνστάιν των πτηνών

Εχει διαπιστωθεί ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides) είναι πολύ έξυπνα και έχουν αναπτύξει ικανότητες σχεδιασμού και μεθόδους απόκτησης τροφής που μοιάζουν με αυτές των ανθρώπων. Μία από τις μεθόδους που έχουν αναπτύξει είναι να λυγίζουν σύρματα σε σχήμα γάντζου για να πιάνουν τροφή που δεν μπορούν να προσεγγίσουν αλλιώς. Οπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, τα συγκεκριμένα κοράκια έχουν ακόμη μεγαλύτερες ικανότητες κατασκευής εργαλείων. Μπορούν να χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά εργαλεία για να «συλλάβουν» την τροφή τους που βρίσκεται σε σημείο όπου κάποιο εμπόδιο δεν τα αφήνει να έρθουν σε επαφή με αυτήν. Εως σήμερα η ικανότητα δημιουργίας εργαλείων θεωρούνταν αποκλειστικό προνόμιο των πρωτευόντων θηλαστικών. Το γεγονός ότι ένα πτηνό όχι μόνο έχει ανάλογη ικανότητα αλλά, όπως φαίνεται, έχει αναπτύξει σύνθετη σκέψη στη χρήση εργαλείων έχει εκπλήξει την επιστημονική κοινότητα. Τι κάνουν λοιπόν τα πολυμήχανα κοράκια;

Δένουν σύρμα στο κλαδί στο οποίο βρίσκονται ή σε κάποιο άλλο σταθερό σημείο.

Στη συνέχεια δένουν το σύρμα με ένα κοντό ραβδί.

Τοποθετούν ένα μακρύ ραβδί στο σημείο όπου βρίσκεται η τροφή την οποία δεν μπορούν να πλησιάσουν και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το κοντό ραβδί για να τραβήξουν πίσω το μακρύ μαζί με την τροφή.

Τα κοράκια της Νέας Καληδονίας έχουν επίσης αποδείξει την ευρηματικότητά τους και με άλλες ενέργειες. Πλησιάζουν σε δρόμους και πετούν π.χ. καρύδια (ή άλλες τροφές με σκληρό περίβλημα) και περιμένουν οι ρόδες των αυτοκινήτων να τα σπάσουν.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=327260&dt=22/04/2010#ixzz0lq9kCXt0