Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Οι άνδρες με μονότονες φωνές είναι πιο ελκυστικοί στις γυναίκες

Οι μονότονες ανδρικές φωνές συνδέονται με δύναμη, εξουσία και αυτοπεποίθηση και, γι’ αυτό το λόγο, ελκύουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σέξι ανδρών με μονότονη φωνή θεωρούνται ο Τζορτζ Κλούνι και ο Κλιντ Ίστγουντ.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και της Πενσιλβάνια, υπό τον καθηγητή Ντέηβιντ Πουτς και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς “Archives of Sexual Behaviour”, που εκδίδεται από τη Διεθνή Ακαδημία Έρευνας για το Σεξ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έχουν σταθερό τόνο στη φωνή τους, έχουν σημαντικά υψηλότερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων σε σχέση με τους άνδρες που δεν είναι μονότονοι, αλλά πιο εκφραστικοί όταν μιλάνε.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις φωνές των εθελοντών ανδρών σε διάφορες συνθήκες, όπως π.χ. σε μια προσομοίωση-αναπαράσταση φλερτ. Διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός μεταβολής του τόνου της φωνής συνδέεται άμεσα με τη γοητεία που ασκεί ένας άνδρας σε μια γυναίκα (όσο μικρότερη η μεταβολή, τόσο μεγαλύτερη είναι η έλξη που αισθάνονται οι γυναίκες) και άρα επηρεάζει σημαντικά την επιτυχία ενός άνδρα να βρει σύντροφο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, από εξελικτική άποψη, η μονότονη φωνή αναπτύχθηκε ως ένδειξη εξουσίας και ανεξαρτησίας. Ο συνεχής και μη μεταβαλλόμενος τόνος στην φωνή κάποιου, δείχνει ότι αυτοκυριαρχείται και ότι έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης. Αντίθετα, το άγχος και η ανασφάλεια συχνά προκαλούν αλλαγές στον τόνο της φωνής, ενώ η επιθετικότητα συνήθως κάνει τη φωνή πιο βαθειά.