Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Τα περισσότερα πέναλτι χάνονται μπροστά σε τερματοφύλακες ντυμένους στα κόκκινα!

Το χρώμα της φανέλας ενός τερματοφύλακα, ιδίως αν είναι κόκκινο, μπορεί να επηρεάσει τον παίκτη που χτυπάει ένα πέναλτι στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, οι ποδοσφαιριστές έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας απέναντι σε έναν «ερυθρό» γκολκίπερ.

Οι ερευνητές έκαναν σειρά πειραμάτων βάζοντας δεκάδες παίκτες να κτυπήσουν πολλά πέναλτι απέναντι σε τερματοφύλακες που φορούσαν φανέλες διαφορετικού χρώματος κάθε φορά (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε κ.α.).
   
Πριν κτυπήσουν τα πέναλτι, οι παίκτες δεν φαίνονταν να  επηρεάζονται από το χρώμα της στολής του τερματοφύλακα, όσον αφορά το βαθμό αυτοπεποίθησής τους για το πόσα γκολ νόμιζαν ότι θα έβαζαν. Στην πράξη, όμως αποδείχτηκε ότι συστηματικά τα λιγότερα πετυχημένα πέναλτι ήσαν απέναντι σε τερματοφύλακες στα κόκκινα. Αναλυτικότερα, το μικρότερο ποσοστό επιτυχίας ήταν απέναντι σε κόκκινο τερματοφύλακα (54%) και το μεγαλύτερο απέναντι σε πράσινο τερματοφύλακα (75%), ενώ ενδιάμεσα ήσαν τα ποσοστά επιτυχίας απέναντι σε ένα κίτρινο (69%) και σε ένα μπλε γκολκίπερ (72%).
   
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το χρώμα ασκεί υποσυνείδητη επιρροή στον παίκτη που κτυπάει τα πέναλτι και το κόκκινο είναι κατ’ εξοχήν το χρώμα εκείνο που τον φοβίζει περισσότερο και τον «βραχυκυκλώνει» κατά την εκτέλεση του σουτ. Σύμφωνα με τον δρα Γκρίνλις, το κόκκινο χρώμα δίνει σε ένα μεμονωμένο αθλητή ή σε μια ομάδα ένα μικρό μεν αλλά υπαρκτό πλεονέκτημα σε ένα αγώνα. Κάτι τέτοιο έχει επιβεβαιωθεί επίσης σε αθλήματα στους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως η πυγμαχία ή το τάε-κβο-ντο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=153060