Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Δουλεύουμε μισή ώρα για ένα χάμπουργκερ!

Ο Μαρξ είχε γράψει το «Μισθός, τιμή, κέρδος». Η ελβετική τράπεζα UΒS περιορίζεται στο τιμές και μισθοί: σε μια έρευνα για το κόστος ζωής σε 73 πόλεις του πλανήτη, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, συγκρίνει μεταξύ άλλωνπόση ώρα πρέπει να εργαστεί κανείς για να αγοράσει διάφορα αγαθά, από ένα κιλό ψωμί μέχρι ένα iΡod. 
Διαπίστωσαν πως η πιο ακριβή πόλη για να μένει κανείς, αν συνυπολογίσουμε στις συγκρινόμενες υπηρεσίες και το ενοίκιο, είναι η Νέα Υόρκη. Η φτηνότερη, είναι η Βομβάη (Μουμπάι). Η Αθήνα κατατάσσεται στην 39η θέση μεταξύ Λευκωσίας και Λιουμπλιάνας- μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά αποδεικνύεται φτηνότερη από όλες τις δυτικοευρωπαϊκές καθώς και τις αμερικανικές πόλεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα. 
Η UΒS, όμως, ήθελε να δώσει και μια καθαρή εικόνα όσον αφορά την αγοραστική δύναμη μιας εργατοώρας σε κάθε πόλη.

Συνέκρινε λοιπόν πόση ώρα χρειάζεται να εργαστεί κανείς για να αγοράσει τέσσερα προϊόντα που υπάρχουν παντού: 1 κιλό ψωμί, 1 κιλό ρύζι, 1 iΡod nano 8 Go και 1 Βig Μac. Οι διαφορές είναι εντυπωσιακές: στο Ναϊρόμπι χρειάζονται 160 ώρες για ένα iΡod, στη Νέα Υόρκη και τη Ζυρίχη μόλις 9. Στη Μανίλα, απαιτούνται 84 λεπτά της ώρας για ένα κιλό ψωμί, στη Φρανκφούρτη μόλις 8 και στο Δουβλίνο 9. Στη Βουδαπέστη, 65 λεπτά για ένα κιλό ρύζι, στο Τορόντο μόλις 8. Στην Τζακάρτα, τέλος, χρειάζεται κανείς να δουλέψει περισσότερες από δύο ώρες, 136 λεπτά, για να αγοράσει ένα Βig Μac, ενώ στο Σικάγο και το Τόκιο λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας. 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4568871