Το «ελιξίριο της νεότητας» μπορεί σύντομα να αποτελεί πραγματικότητα, καθώς σε μια εκπληκτική σειρά πειραμάτων, αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να γιατρέψουν υπερήλικα κύτταρα παιδιών γερασμένων πριν την ώρα τους.
Τα κύτταρα, που έγιναν καλά χάρη στο «φάρμακο της μακροζωίας», την ραπαμυκίνη, έζησαν επίσης περισσότερο από το φυσιολογικό.
Η ραπαμυκίνη αποκαλείται φάρμακο μακροζωίας επειδή σε προγενέστερα πειράματα σε ζώα έχει διαπιστωθεί
πως μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως 38% - δηλαδή κατά περισσότερο από μία δεκαετία.
Οι ερευνητές – στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας από τους πιο εξέχοντες επιστήμονες του κόσμου, ο δρ Φράνσις Κόλινς – ελπίζουν πως το εύρημά τους θα ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Προγηρίας Χάτσινσον-Γκίλφορντ.
Το σύνδρομο αυτό είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή, κατά την οποία τα παιδιά μεγαλώνουν με ρυθμό οκταπλάσιο από τον φυσιολογικό, πεθαίνοντας τελικά εξαιτίας του «γήρατος» σε ηλικία 12 ετών κατά μέσον όρο.
Οι ομοιότητες στον τρόπο γηράνσεως των κυττάρων των άρρωστων παιδιών με τον τρόπο γήρανσης των φυσιολογικών κυττάρων σημαίνουν ότι το επίτευγμα των επιστημόνων μπορεί να προσφέρει ελπίδα για αιώνια νεότητα στον γενικό πληθυσμό.
Η ραπαμυκίνη, που ήδη χρησιμοποιείται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεταμοσχευθέντες ασθενείς, δημιουργήθηκε από ένα βακτήριο το οποίο εντοπίστηκε στο Νησί του Πάσχα – μια από τις πιο απομακρυσμένες και μυστηριώδεις περιοχές του πλανήτη.
Τα πειράματα
Ο δρ Κόλινς, διευθυντής σήμερα των κυβερνητικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, διατέλεσε επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος (HGP) το οποίο αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο DNA.
Με τους συνεργάτες του μελέτησαν τις επιδράσεις του φαρμάκου σε δερματικά κύτταρα που ελήφθησαν από τρία παιδιά με προγηρία.
Η νόσος προκαλεί συσσώρευση μιας μεταλλαγμένης πρωτεΐνης, της προγηρίνης, στο εσωτερικό όλων των κυττάρων του σώματος, με συνέπεια την ταχεία γήρανση και τελικά τον θάνατό τους.
Η έκθεση των κυττάρων στην ραπαμυκίνη είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η προγηρίνη από το εσωτερικό τους και να αντιστραφεί το πρόωρα γήρας τους, και έτσι να ξαναγίνουν υγιή. Επιπλέον, τα υγιή κύτταρα έζησαν περισσότερο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».
Στη μελέτη συμμετείχαν και ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι προγραμματίζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο ή κάποιο αντίστοιχό του σε παιδιά με προγηρία.
Φυσιολογικό γήρας
Η προγηρίνη παίζει ρόλο και στην φυσιολογική διαδικασία του γήρατος, αν και η παραγωγή της είναι πολύ μικρότερη στους ανθρώπους που γερνούν με φυσιολογικό ρυθμό.
Το γεγονός αυτό σημαίνει πως αν αποδώσει η ραπαμυκίνη ως θεραπεία για την προγηρία, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί πολύτιμη και στην παράταση της νιότης για τον γενικό πληθυσμό.
Έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες, «δεν μπορούμε να συστήσουμε τη λήψη ραπαμυκίνης ως “αντιδότου” στα γηρατειά», τόνισε ο ερευνητής δρ Ντιμίτρι Κράιντς. «Για να χορηγηθεί σε υγιείς ανθρώπους, θα πρέπει να επινοηθούν μορφές ραπαμυκίνης με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».