Ένα εύρημα το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ανακοινώθηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη, την εβδομάδα που πέρασε: βρετανοί επιστήμονες πέτυχαν να θεραπεύσουν τη νόσο υποβάλλοντας τους ασθενείς σε αυστηρότατη δίαιτα, διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Και αν η λέξη «δίαιτα», και μάλιστα αυστηρότατη, δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστα, μη βιαστείτε να εξαγάγετε συμπεράσματα για το ακατόρθωτο του πράγματος! Οι βρετανοί επιστήμονες ήθελαν με αυτό τον τρόπο να αποδείξουν ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια αναστρέψιμη νόσος, αρκεί κάποιος να ελέγξει το ενεργειακό του ισοζύγιο.
Με ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από σχετικά νεοδιαγνωσμένο διαβήτη τύπου ΙΙ εργάστηκαν οι βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ (Νewcastle) με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ (Roy Τaylor). Οπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο τους,
το οποίο δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Diabetologia (9 Ιουνίου 2011), οι ασθενείς- δύο γυναίκες και εννέα άνδρες, ηλικίας από 35 ως 65 ετών- είχαν διαγνωστεί με διαβήτη στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ετών. Επτά από αυτούς ελάμβαναν μετφορμίνη (φάρμακο επιλογής για αρχόμενο διαβήτη), η χορήγηση της οποίας διακόπηκε μία εβδομάδα πριν από τη μελέτη. Το βάρος των ασθενών εμφάνιζε μεγάλο εύρος: υπήρχαν από ελαφρώς υπέρβαροι μέχρι παχύσαρκοι ασθενείς.
Αφού υποβλήθηκαν σε ενδελεχείς εξετάσεις, οι οποίες είχαν στόχο να ελεγχθεί τόσο η παγκρεατική όσο και η ηπατική λειτουργία, καθώς επίσης και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια... ακραία δίαιτα 600 θερμίδων ημερησίως. Η δίαιτα προέβλεπε τη λήψη τρεις φορές την ημέρα ενός υγρού γεύματος που περιείχε 46,6% υδατάνθρακες, 32,5% πρωτεΐνη και 20,1% λίπος, ενώ ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτή η φαρμακευτική δίαιτα παρείχε στους ασθενείς 510 θερμίδες ημερησίως, ενώ οι υπόλοιπες 90 παρέχονταν από την κατανάλωση (και πάλι σε τρεις δόσεις) μη αμυλούχων λαχανικών. Με την υπόδειξη να πίνουν δύο λίτρα νερό ημερησίως και να συνεχίσουν τις κανονικές δραστηριότητές τους, οι ασθενείς εστάλησαν μεν στα σπίτια τους, αλλά όπως σημειώνεται και στο άρθρο « είχαν συνεχή συμπαράσταση και ενθάρρυνση» από την επιστημονική ομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθειά τους και να μην εκτραπούν από το δύσκολο διατροφικό πρόγραμμα.
Τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής ομολογουμένως προσπάθειας διερευνήθηκαν μία εβδομάδα, τέσσερις εβδομάδες και οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος. Ηδη από την πρώτη εβδομάδα φάνηκε η θετική επίδραση της δίαιτας: η γλυκόζη νηστείας των συμμετεχόντων έπεσε στα κανονικά επίπεδα και το ίδιο συνέβη και με όλους τους δείκτες της ηπατικής και παγκρεατικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, μία εβδομάδα αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου ήταν αρκετή για να αρχίσει η μετατόπιση της ισορροπίας της γλυκόζης προς τα κανονικά επίπεδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα», τα θεαματικά αποτελέσματα παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και σταθεροποιήθηκαν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, αφού πρώτα έλαβαν συμβουλές άσκησης και σωστής διατροφής, επέστρεψαν στις καθημερινές τους ασχολίες. Δώδεκα εβδομάδες αργότερα, η επανεξέτασή τους έδειξε τα εξής: επτά από αυτούς δεν ήταν πλέον ασθενείς! Τρεις επανεμφάνισαν τη νόσο, ενώ μία ασθενής δεν εξετάστηκε διότι νοσηλευόταν (υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση κύστης από τις ωοθήκες, η οποία αποδείχθηκε καλοήθης).