Ο εγκέφαλος έχει τη θαυμαστή ικανότητα να «ακούει» και στη σιωπή. Οπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, που μελέτησαν τους εγκέφαλους εθελοντών, οι βουβές εικόνες φέρνουν στο προσκήνιο την ανάμνηση του ήχου που τους ταιριάζει.
Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε την εικόνα ενός σκύλου να γαβγίζει στην τηλεόραση χωρίς να ακούγεται η φωνή, εμείς ακούμε το γάβγισμα γιατί το έχουμε καταχωρισμένο στη μνήμη.
Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου κατέδειξε ότι σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο ακουστικός φλοιός του εγκεφάλου, όπως ακριβώς γίνεται στην περίπτωση ακουστικού ερεθίσματος.
Με άλλα λόγια, η εικόνα από μόνη της ενεργοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τους ήχους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το επόμενο συμπέρασμα της έρευνας. Η εγκεφαλική δραστηριότητα, όπως φάνηκε στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο, ήταν διαφορετική για ήχους που προέρχονται από ζώα, όργανα ή αντικείμενα. Σύμφωνα με τον Κάσπαρ Μέιγιερ, υπεύθυνο της εργασίας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature Νeuroscience», η ποιότητα του ήχου είναι πολύ πιο καθαρή όταν ακούμε πραγματικά τον σκύλο να γαβγίζει απ΄ όταν τον θυμόμαστε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς στην κατανόηση φαινομένων όπως είναι οι παραισθήσεις, κατά τις οποίες οι άνθρωποι νομίζουν ότι ακούνε πραγματικούς ήχους ή βλέπουν πραγματικές εικόνες, ενώ αυτά πηγάζουν από τον εγκέφαλό τους.