Όπως δήλωσε το νεόνυμφο ζευγάρι, διάλεξε το ρομπότ ως …παπά, επειδή και οι δύο σχετίζονται επαγγελματικά με τη βιομηχανία ρομποτικής της χώρας τους.
Ο Τομοχίρο Σιμπάτα και η Σατόκο Ινούε, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι από τη στιγμή που τα ρομπότ ήταν αυτά που τους έφεραν κοντά, ήταν επόμενο να επιλέξουν ένα ρομπότ για να τελέσει και το γάμο τους.
Στη διάρκεια της τελετής, που έλαβε χώρα στην ταράτσα ενός κεντρικού εστιατορίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, το ρομπότ, ύψους 1,5 μέτρων, που παρέμεινε συνεχώς καθισμένο, μεταξύ άλλων, "διέταξε" με λεπτή φωνή το γαμπρό να παραμερίσει το πέπλο της νύφης και να την φιλήσει, όπως κι έγινε ενώπιον των περίπου 50 καλεσμένων.
Το ρομπότ, που έχει κατασκευαστεί από την ιαπωνική εταιρία Kokoro Co., θυγατρική της Sanrio Co., ελεγχόταν στη διάρκεια του γάμου από έναν τεχνικό της εταιρίας, μέσω καλωδίων που το συνέδεαν με ένα υπολογιστή κρυμμένο πίσω από μια κουρτίνα.
Ο τεχνικός έδινε εντολές στην οθόνη του υπολογιστή και το ρομπότ εκτελούσε ανάλογα.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει μια από τις πιο εξελιγμένες ρομποτικές βιομηχανίες στον κόσμο, με την κυβέρνηση να ενισχύει ενεργά τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.
Τα ρομπότ στις γραμμές παραγωγής των ιαπωνικών εργοστασίων αποτελούν ήδη συνηθισμένο θέαμα, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ανοίγουν δρόμο σιγά-σιγά και στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς συνεχώς νέα μοντέλα ρομπότ εμφανίζονται που είναι ικανά να παρέχουν υπηρεσίες διαφόρων ειδών σε νοικοκυριά και γραφεία.
"Θα ήταν ωραίο αν το ρομπότ ήταν λίγο πιο έξυπνο, αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ καλή στο να εκφράζει τον εαυτό της", δήλωσε ο 36χρονος γαμπρός, που είναι καθηγητής ρομποτικής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Νάρα, αναφερόμενος στον (θηλυκού ρομποτικού γένους!) "παπά".
Το I-Fairy κοστίζει περίπου 68.000 δολάρια και υπάρχουν τρία μοντέλα της, στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Διαθέτει 18 βαθμούς κίνησης στα χέρια της και κυρίως επαναλαμβάνει κινήσεις και ήχους για τα οποία έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων.