Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η ανάλυση του γονιδιώματος των Νεάντερταλ, το οποίο αποτελείται από περίπου 3 δισ. «γράμματα» γενετικού κώδικα και το οποίο ανακατασκεύασαν κομμάτι κομμάτι χρησιμοποιώντας υλικό από κόκαλα που βρέθηκαν σε Κροατία, Ισπανία, Ρωσία και Γερμανία, συγκρίθηκε με το γονιδίωμα πέντε σύγχρονων ανθρώπων και σε όλους τους μη Αφρικανούς εντοπίστηκαν κοινά κομμάτια στον κώδικα γενετικού υλικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ομοιότητες με το γονιδίωμα των Νεάντερταλ παρουσίασε και ένας άνθρωπος από την Παπούα - Νέα Γουϊνέα, μέρος στο οποίο δεν είχε ζήσει ποτέ ο άνθρωπος του Νεάντερταλ.
Ο εντοπισμός κοινών μερών στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων εκτός της αφρικανικής ηπείρου και των μακρινών... πατεράδων τους καταδεικνύει ότι η περιορισμένη διασταύρωση ανάμεσα στα δύο είδη ανθρώπων ξεκίνησε λίγο μετά το πρώτο μεταναστευτικό κύμα των Homo Sapiens από την Αφρική, δηλαδή περίπου 50.000 με 80.000 χρόνια πριν.
Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ δεν βρέθηκαν αντίστοιχα κομμάτια του γονιδιώματος των Homo Sapiens, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε «ροή γενετικού υλικού» προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή κατά κύριο λόγο αρσενικοί Νεάντερταλ ζευγάρωναν με θηλυκές Homo Sapiens και αποκτούσαν απογόνους.
Ροή γονιδίων
Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας (η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science) Εντ Γκριν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ: «Μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι υπήρξε ροή γονιδίων από τους Νεάντερταλ στους σύγχρονους ανθρώπους. Το σενάριο δεν είναι κάτι το οποίο περίμεναν οι περισσότεροι. Βρήκαμε γονιδιακό σήμα των Νεάντερταλ, σε όλα τα μη αφρικανικά γονιδιώματα, κάτι που σημαίνει ότι η πρόσμειξη έγινε στην αρχή της μετανάστευσης, πιθανότατα στη Μέση Ανατολή, και έτσι μοιράστηκε σε όλους τους απογόνους των πρώτων ανθρώπων που έφυγαν από την Αφρική». Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ράιχ, από την Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ της Βοστόνης, τόνισε:
«Η αναλογία στοιχείων Νεάντερταλ με σημερινούς μη Αφρικανούς είναι περίπου 1% έως 4%, όμως αυτά τα στοιχεία είναι υπαρκτά και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=11754963